Начало Водещи Поредна нощ на размяна на удари между Израел и Хизбула

Поредна нощ на размяна на удари между Израел и Хизбула

29
удари между Израел и Хизбула
Снимка: БТА

Израелските военни съобщиха, че над централната част на Израел снощи са прозвучали сирени за въздушна тревога, след като са били идентифицирани около 5 изстреляни от Ливан ракети, преминаващи на територията на страната, предаде БТА.

Според военните някои от ракетите са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони. Не са били направени промени в указанията на вътрешното командване на Израел.

По-късно ливанската групировка „Хизбула“ направи изявление, в което се казва, че е предприела ракетна операция, насочена срещу израелското военно разузнаване в близост до Тел Авив.

„Изстрелването на ракети беше извършено по базата „Глилот“ на военното разузнавателно звено 8200, разположено в предградията на Тел Авив“, се казва в изявлението на „Хизбула“.

Експлозии и над крайбрежния ливански град Тир. Израелската армия по-рано предупреди жителите да избягват плажа и лодки на брега до второ нареждане. Израел обяви, че се готви да разшири действията си към южните крайбрежни райони на Ливан.

„Подкрепяме правото на Израел да унищожава инфраструктура на Хизбула, но очакваме да спазва международното хуманитарно право и да минимизира жертвите сред мирното население. В постоянен дипломатически контакт сме с ливанските лидери – не мога да ви кажа с кого и кога, но това продължава от известно време. Осъществихме редица дипломатически контакти през уикенда, но нека бъде ясно – решение на политическата криза в Ливан не може и не трябва да бъде продиктувано от Съединените щати. Това са решения, които Ливан трябва да вземе“, заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Още международни новини – четете тук