Начало Любопитно Помпей продължава да разкрива тайните си: Откриха изящно декорирана и необичайно малка...

Помпей продължава да разкрива тайните си: Откриха изящно декорирана и необичайно малка къща

44
Помпей
Снимка: БТА

Група археолози откри невероятно малка къща в Помпей, но с изключително богато декорирани стени и запазени фрески, които описват митологични сцени, посочи Ройтерс.

Тази резиденция, озаглавена Къщата на Федра, според името на митологичната кралица на Атина, изобразена на една от фреските, представя информация за еволюцията на архитектурните стилове през първи век след Христос, обяснявайки археологическият парк в публикация, цитирана от БТА.

В противоположност на многото къщи в Помпей, тази не е изградена около типичния римски атриум – открито пространство с басейн за събиране на дъждовна вода. Въпреки своите скромни размери, тя впечатлява с високото качество на стенните декорации, споменато в публикацията.

Изработената на фрески са на същото ниво на изкуство, както в много по-големите и по-елегантни домове в близост до центъра на археологическия обект.

Древният град Помпей и неговата околност в Южна Италия са покрити с вулканична пепел, когато Везувий изригва през 79 г.

Изригването причинява смъртта на хиляди хора, които не съзнават, че живеят близо до един от най-опасните вулкани в Европа. Градът бива погребан под дебел пласт пепел, запазвайки много от неговите сгради.

Освен фреската на Федра и Хиполит, който отхвърля любовта й, стените на къщата са украсени и с други митологични сцени, включително среща между сатир и нимфа, и сцена на боговете, вероятно Венера и Адонис.

Сградата съдържа още множество по-малки, но много детайлни и красиво запазени декорации и сцени от природата, уточняват от археологическия обект.