Начало Водещи Политологът Светлин Тачев: В ДПС ще има сблъсъци на терен

Политологът Светлин Тачев: В ДПС ще има сблъсъци на терен

34
Светлин Тачев
Светлин Тачев
Кадър: Нова нюз

Битката ще се ожесточи. Това каза по Нова Нюз политологът Светлин Тачев във връзка с ареста на депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов по разследване на купуване на гласове.

В един неин сегмент предизборната кампания върви в два коловоза: общата – безинтересна, без някакви особени послания и един по-малък сегмент – битката между двете фракции на ДПС – около Ахмед Доган и около Делян Пеевски. Това е нещото, което ще продължи да се задълбочава до степен, в която ще стане централна тема на кампанията. Струва ми се, че тази битка може да се ожесточи до самия изборен ден. Делян Пеевски спечели битката за марката, но в момента се води битка за електората, заяви Тачев.

Ако някоя от двете фракции успее да спечели повече избиратели, формално ще спечели войната, но пък изходът от тази война ще се реши и юридически. Оттук насетне ще гледаме постоянни епизоди от тази война между двете фракции и не съм сигурен, че тя ще приключи скоро. Ще бъдат използвани всякакви похвати, посочи политическият анализатор.

Битката за електората на ДПС ще е на терен. Този електорат е по-зависим от това, което му се говори на живо. Тук от едната страна имаме марката в лицето на Делян Пеевски, а от друга имаме почетния председател Ахмед Доган, който трябва да дава обяснения, за да бъде разпозната абревиатурата на коалицията му „Алианс за права и свободи“, отбеляза Светлин Тачев.

В коментар за ареста на Джейхан Ибрямов политологът каза още: „На терен ще има сблъсък между двете политически формации и ще се използват подобни хватки. Ще се търсят слабите места на хората от двете фракции. Това поставя кампанията на едно отвратително ниво. Това може да отврати и електората на ДПС и част от него да не излезе да гласува. Но пък може и да мобилизира други, които до момента не са гласували, за да вземат страна в битката. Занапред ДПС няма да съществува и наблюдаваме битката за наследството на ДПС“.