Начало Свят „Политико“: Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК

„Политико“: Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК

84
Захариева Балкани
Екатерина Захариева.

Скандалът, свързан със съмнителното издаване на български паспорти за пари преди шест години, може да застраши кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар, съобщава изданието „Политико“.

Според българския евродепутат Никола Минчев от ПП-ДБ и групата „Обнови Европа“, обвиненията хвърлят сянка върху кандидатурата на Захариева, като има предишните си властови позиции предвид приоритетите на Урсула фон дер Лайен за върховенство на закона.

Според информация от „Юрактив“, бивш служител на отдела за миграция обвинява Захариева в участие в схема за продажба на гражданство по време на нейния мандат като правосъден министър.

В материала се посочва, че бившият вицепремиер Красимир Каракачанов, министърът на външните работи Екатерина Захариева и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев са обвинени в измама, която е позволила на множество чужденци да получат български паспорти срещу заплащане.

Урсула фон дер Лайен избра Екатерина Захариева за български еврокомисар

Чрез тези издадени паспорти, техните притежатели получиха право на безвизово пътуване в целия ЕС.

Информацията е предоставена от Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, който участва в процеса на решения за българско гражданство за чужденци.

Матева твърди, че е била уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказала да участва в схемата.

Самата Захариева отрече обвиненията и не пострада от тях.

Никола Минчев отново изрази съмнения относно кандидатурата на Захариева, като посочи възможността Урсула фон дер Лайен да я замени с Юлиан Попов.

Утре сутринта Европейският парламент се очаква да обяви състава на бъдещата Комисия.