Начало Свят Политзатворници срещу убийци: каква размяна направи Русия

Политзатворници срещу убийци: каква размяна направи Русия

59
Руски самолет, за който се предполага, че транспортира освободени от Запада затворници, излита от летището в Анкара,
Руски самолет, за който се предполага, че транспортира освободени от Запада затворници, излита от летището в Анкара, снимка: АП/БТА

Най-голямата размяна на затворници след Студената война: Русия и западни държави освободиха 26 затворници.

Според турските данни, много западни държави и Русия проведоха голяма размяна на затворници. САЩ успяха да освободят американския журналист Еван Гершкович и бившия матрос Пол Уилън, както и германски гражданин, осъден на смърт в Беларус, който беше помилван. Самолетът с руските политически затворници, освободени в рамките на размяната, пристигна в Кьолн късно вечерта на сряда. Един от посрещачите беше журналистът Христо Грозев.

Сред освободените от западни затвори е Вадим Красиков, осъден в Германия за убийството на чеченски командир в Берлин. Подозира се, че Красиков извърши престъплението по поръчка на руските власти.

По данни на турското президентство, размяната обхваща 26 души от САЩ, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус – това е най-голямата акция от този вид след Студената война. 13 от затворниците бяха доведени в Германия, трима в САЩ, докато десетима бяха пратени в Русия. След това президентът Ердоган посочи точните данни, че общият брой на освободените е 26, включително двама малолетни.

Трудно решение

Федералното правителство потвърди освобождаването на 16 души от Русия и Беларус. Съвместно с партньорите им бе възможно да се освободят 15 души, които неправомявно се намираха в руските затвори, както и един германски гражданин, осъден на смърт в Беларус. Правителствените власти в Германия заявиха, че решението за освобождаването на убиеца Красиков беше част от сделката.

Съобщава се, че федералното правителство не взе леко това решение. Задължението за защита на германските граждани и солидарността със САЩ винаги са били важни мотиви, заявиха от Берлин.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи освобождаването на 16 затворници като „дипломатическо постижение“. Той похвали освободените, сред които петима германци и седем руски граждани, които бяха политически затворници в собствената си страна. Байдън благодари на федералния канцлер Олаф Шолц за неговия принос към размяната. От своя страна, шанцлерът подчерта, че предаването на убиеца Красиков бе трудно, но необходимо за освобождаването на политически затворници, граждани на Германия и САЩ.

В Москва руският президент Владимир Путин лично посрещна освободените руски затворници.

Използване на политически затворници като заложници

Според турските тайни служби размяната се осъществи със седем самолета в Анкара. Сред освободените руснаци са известни опозиционери като Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин. Русия получи арестувани на запад свои граждани.

Напоследък Владимир Путин нееднократно заяви готовността си за размяната. Той беше критикуван за използването на политически затворници като заложници, за да избегне западни затвори.

Германските медии упоменават, че сред освободените вероятно са и правозащитниците Олег Орлов от организацията „Мемориал“ и художничката Александра Скочиленко. Те са противници на руската агресия срещу Украйна и са били осъдени тежко. Западът нарече присъдите съдебен произвол и настоя на освобождаването на затворниците.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“. 

Още международни новини – четете тук