Начало Коментар Повредените машини за гласуване са едва 1,28% от общия брой

Повредените машини за гласуване са едва 1,28% от общия брой

34
машини, гласуване
Снимката е илюстративна

Също както и по време на предишните няколко избори у нас, из повечето медии, и особено в социалните мрежи, не спира да се акцентира на това колко от машините за гласуване за излезли от строя.

Заглавията и постовете цитират знайни и незнайни населени места, в които машините не работели, интервюират се хора, прави се статистика на неработещите машини по области и т.н. Това несъмнено е част от кампанията по опорочаване на машинния вот, водеща се от известно време.

А причината е, че гласуването с машина ограничава невалидните бюлетини, човешките грешки и възможностите за манипулации.

По данни на Централната избирателна комисия до 19.30 часа днес, машините, с които е преустановено гласуването са 120. 8 от устройствата са в чужбина. За сравнение, при предишните избори на 9 юни дефектиралите устройства бяха 148.

Но нека направим едно друго сравнение. Общият брой на машините, които бяха инсталирани за гласуване днес е 9353. На фона на тази бройка, 120 дефектирали машини представляват само 1,28%. Това е съвсем минимално число, което влиза в презумпцията на статистическата грешка. А и е много по-малко от процента невалидни бюлетини, които наблюдаваме в последно време. На местните избори през 2023г., те бяха 412 701 – цели 15%.

Още актуални коментари – четете тук