Начало Водещи Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред...

Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК

59
Атанас Зафиров
Атанас Зафиров
Снимка: БТА, архив

Пленумът на БСП е задължил подалата оставка като председател на партията Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК, научи БНР.

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите.

Малко по късно, от пресцентъра на БСП беше посочено, че партията не е бащиния и не може да бъде прехвърлена чрез пълномощно.

До момента днешното заседание е на своята първа точка от дневния ред, в който са включени и дебати за евентуални наказания за Нинова и приближените й.

Днес националният съвет на БСП трябва да реши дали да бъде изключена от партията Корнелия Нинова заедно с няколко нейни приближени. Заседанието обаче закъсня заради създалото се напрежение на „Позитано“. Сутринта първо младежите на БСП разлепиха плакати пред централата – „БСП без Нинова“. Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията.

Самата Нинова излезе пред централата, благодари на събралите се в нейна подкрепа и увери, че партията ще бъде регистрирана за изборите.

Корнелия Нинова е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застрашаваща явяването им на предстоящите избори, както и в нарушаване устава на БСП.