Начало България Плевенска филхармония представя камерен концерт "Полифонични метаморфози 2024"

Плевенска филхармония представя камерен концерт "Полифонични метаморфози 2024"

79
Плевенска филхармония представя камерен концерт "Полифонични метаморфози 2024"

Плевенска филхармония представя камерния концерт „Полифонични метаморфози 2024“, посветен на три годишнини от рождението на български композитори – Константин Илиев (100 години), Васил Казанджиев (90 години) и Румен Бальозов (75 години). Това съобщиха за БТА от културния институт.

Солисти в концерта ще бъдат кларнетистът Росен Идеалов, Георгита Бояджиева, виолончело, Мирослав Димов и Чарли Милов, ударни инструменти.

В програмата са включени: канони из полифоничния цикъл „Музикална жертва“ на Йохан С. Бах, Duo Concertante за кларинет и виолончело и Трио за виолончело, маримба и ударни от Васил Казанджиев, Ludus minor за кларинет и виолончело на Паул Хундемит, „Археография“ за кларинет и маримба от Румен Бальозов, Седем багатели за кларинет и виолончело от Антон Веберн.

Ето и кои са солистите на концерта:

Чарли Милов е роден през 2001 г. в Плевен. Завършва Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков“ в родния град в класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов. През 2020 г. е приет за студент в Национала музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доцент д-р Мирослав Димов. Носител е на награди от национални и международни конкурси. 

Георгита Бояджиева е професор и доктор по музикознание и музикално изкуство на Националната музикална академия (НМА) Проф. Панчо Владигеров“. Като солист и камерен изпълнител концертира в България, Румъния, Германия, Франция, Италия. Има над 400 концерта с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери на значими произведения от български и чужди композитори, в това число и не малко посветени на нея творби. През 2012 г. получава Кристална лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). 

Росен Идеалов е възпитаник на Варненското музикално училище „Добри Христов“ и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев – камерна музика. През 2009 г. получава награда „Златна лира“ за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения. През 2012  г. за компактдиск „Диалози“ и концерта-промоция получава наградата „Кристална лира“ на СБМТД в категорията „Камерна музика“ заедно с виолочелистката Георгита Бояджиева. От 2006 г. е хоноруван асистент и доктор по музикознание и музикално изкуство по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Росен Идеалов концертира активно повече от 30 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина. 

Мирослав Димов е роден на 11 август 1989 г. Изучава пиано и ударни инструменти в НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора. През 2012 г. и 2013 г. последователно завършва бакалавърска и магистърска степен. Носител е на редица национални и международни награди, както и член на жури в утвърдени международни конкурси. През 2021 г. е назначен като главен асистент, а през 2024 г. става доцент по ударни инструменти в катедра „Духови и ударни инструменти“ при НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Сред по-ярките творби, бележещи неговия професионален път са: концертите „Необятни светове“ и „ЗОВ“, написани в съавторство с гл.ас.д-р Емелина Горчева-Димова, както и концертът за маримба, вибрафон, тъпан и камерен оркестър от Емил Табаков.

Концертът „Полифонични метаморфози 2024“ ще се състои на 21 юни в зала „Катя Попова“.