Начало Новини План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието...

План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия

29
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ. 

От  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови, каза заместник-министър Мирослав Маринов. 

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Директорите на предприятията информираха, че продължава обследването на всички 170 хил. дка опожарени горски територии. Това ще позволи изготвянето на анализ на засегнатите площи и предприемане на конкретни стъпки за тяхното възстановяване. Териториите ще бъдат наблюдавани постоянно от горски експерти, за да не се допусне развитие на насекомни вредители и фитопатогени. 

В план-програмата за възстановяване ще бъдат разписани всички дейности като почвоподготовка, избор на дървесни видове и осигуряване на необходимия посадъчен материал за залесяване – семена и фиданки, схеми за залесяване и отглеждане. Държавните предприятия ще възстановяват приоритетно опожарените площи в близост до населени места и ерозирани терени. 

По време на срещата бе обсъдено и снабдяването на населението с дърва за огрев преди началото на отоплителния сезон. Данните на държавните предприятия сочат, че продажните цени на дървата за огрев са по-ниски спрямо миналогодишните – с до 17 на сто.  

Изпълнителната агенция по горите чрез регионалните си структури в страната ще извършват проверки на постоянните водни течения, преминаващи през горските територии за наличие на струпване на дървесина, беше решено още на срещата.

Над 250 000 лв. са изплатени по програма de minimis на пострадалите при летните пожари фермери в страната. Това съобщи преди дни служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в свиленградското село Равна гора, което е едно от засегнатите от пожарите.