Начало Свят Пиратството в Сомалия: Свидетели ли сме на завръщането му край бреговете на...

Пиратството в Сомалия: Свидетели ли сме на завръщането му край бреговете на страната?

54
Пиратството в Сомалия: Свидетели ли сме на завръщането му край бреговете на страната?

Отново се наблюдава нарастване на нападенията от страна на пиратите близо до бреговете на Сомалия, което предизвика множество спомени от преди десетилетие.

През този период сомалийските пирати бяха активни, влизаха на борда на кораби със сила и изискваха големи откупи за освобождаване на заложниците.

След установяването на обширни мерки за сигурност, пиратството значително намаля и почти изчезна, но наскорошните събития породиха въпроса дали може да бъде напълно възстановено.

Според EUNavfor Atalanta, военноморските сили на Европейския съюз отчитат няколко отвличания край бреговете на Сомалия само от края на ноември до момента на писане на този текст.

САЩ заявиха, че нападателите вероятно са сомалийци и че ситуацията е свързана с пиратство.

През декември корабът MV Ruen, под малтийски флаг, беше отвлечен. Нападателите поемат контрол над кораба, а 17 членове на екипажа остават блокирани на борда.

Според Международното морско бюро (ММБ), голяма организация за борба с морската престъпност, това е първото успешно отвличане в района от шест години насам.

През януари нападенията продължават, като индийският флот помага на моряците в няколко случая.

Те освобождават 19 членове на екипажа – 11 иранци и осем пакистанци – които бяха държани в плен от сомалийските пирати.

Международните военни сили започнаха патрулиране в региона, когато пиратството нараства между 2005 и 2012 г., но вниманието сега е насочено към Червено море, където йеменските Хути атакуват кораби.

Първоначално някои крайбрежни рибари се обърнаха към пиратството преди десетилетие, след като риболовът им беше унищожен от незаконни чуждестранни траулери.

Според МОК, настоящата политика на Сомалия в областта на рибарството може да доведе до увеличение на чуждестранните риболовни кораби и отново да насърчи сомалийските към пиратство.

Те също така споменават, че групировката „Аш Шабаб“ подстрекава нападенията срещу кораби, като получава част от откупите в замяна на защита на нападателите.

В периода между 2005 и 2012 г. пиратите край Африканския рог спечелили между 339 и 413 милиона долара, държейки екипажи за откуп, според Световната банка.

Професорът Самуел Ойеволе от Федералния университет на Нигерия, с опит в източноафриканското пиратство, споделя, че похитителите може да изискат откуп.

“На този етап не можем да бъдем сигурни” – казва Ойеволе.

„Обикновено усилията на многонационалните военни сили пречат на операциите.“

„Така че не можем напълно да разберем намеренията им.“, обяснява той.

Директорът на МВБ Майкъл Хаулет предупреждава, че всяко успешно отвличане може да насърчи други престъпници да извършват нападения.

Според ООН пиратството се случва в открито море, извън юрисдикцията на държави. Половината от последните отвличания, отчетени от EUNavfor Atalanta, са в териториалните води на Сомалия.

„Един проблем е, че всяко нападение край Сомалия може да се смята за пиратство.“, казва д-р Саймъндс.

Ойеволе застава зад необходимостта от решаване на геополитическите конфликти, които водят до нападения край Сомалия.

Той отбелязва, че Хутите обещават да прекратят нападенията и да привлекат военни патрули след приключването на войната в Газа.

По-доброто разрешаване на дипломатическите спорове между Сомалия, Сомалиленд и Етиопия е от критично значение, за да се предотврати увеличението на пиратството.

„Това са предизвикателства, на които международната общност трябва да обърне сериозно внимание.“, казва Ойеволе.“


Статията е достъпна в BBC