Начало Култура Петър Стоянов с вълнуващо видеослово на изложба за Батенберг в Скопие

Петър Стоянов с вълнуващо видеослово на изложба за Батенберг в Скопие

89
Петър Стоянов с вълнуващо видеослово на изложба за Батенберг в Скопие

Няколко дни преди официалното откриване на изложбата „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ в Регионалния исторически музей в Пловдив, беше представен един вариант на експозицията в Българския културно-информационен център в Скопие.

Директорът на центъра, Антония Велева, се грижеше за всеки аспект на събитието с много ентусиазъм. Засрамително беше, че президентът Петър Стоянов не можеше да присъства лично, но изпрати видеообръщение.

Изложбата представлява 28 пана с необичайни факти и непоказвани снимки от живота на първия български владетел след освобождението от османско робство. Тази информация беше събрана за три години от екип на германската фондация „Хайлигенберг-Югенхайм“, базирана във фамилния замък на Батенберг.

Фондация „Ценности“, създадена и ръководена от Антонина Стоянова (съпруга на президента Петър Стоянов), бе отговорна и за популяризирането на изложбата в Националната галерия, парламента и МВнР в София, както и за организирането на подобно събитие в чест на празника на Съединението – в Скопие, Пловдив и Черна гора.

Събитието в Българския културно-информационен център в скопския стол беше посетено от представители на българското посолство, наше българско общество, местни институции и журналисти.

Антония Велева започна разгласяването си с изказване, подчертавайки важната роля на младия княз Батенберг в българската история и благодарейки на Министерството на културата за подкрепата за реализиране на изложбата. Първият секретар от посолството, Петър Петров, акцентираше върху предаността на владетеля към българските интереси, дори след като е изнуден от трона. Въпреки, че не е българин по произход, той дари децата си с български имена и изрази желание да бъде погребан на българска почва.

Във видеословото си, Петър Стоянов подчерта важността на фондациите „Хайлигенберг-Югенхайм“ и „Ценности“ за осъществяването на тази изключително значима за българското национално достойнство изложба и проследи детайлно и в дълбоко познаване на живота на княз Александър фон Батенберг. Той отбеляза, че като млад военен бъдещият владетел се бореше в Руско-турската освободителна война и избра да защитава българските интереси, вместо да се подчини на натиска от страна на мондите на великите държави и това го струваше короната.

Магдалена Гигова от „Ценности“ сподели накратко за мисията на фондацията, създадена през 1998 година от Антонина Стоянова: да образова, да вдъхновява младите умове, да насърчава изкуството, да уважава историята и да пази българските традиции, като ги популяризира по целия свят.

Тя призова на присъствуващите ако изложбата „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ ги е докоснала, при следващото им посещение в София, да посетят мавзолея му и да отдадат почит на героя от Дойран.

Още новини за култура – четете тук