Начало България Петър Стоянов: „Белене“ се превърна в синоним на безсмислената комунистическа жестокост

Петър Стоянов: „Белене“ се превърна в синоним на безсмислената комунистическа жестокост

64
Президентът Петър Стоянов на поклонението в Белене Снимка: БТА
Президентът Петър Стоянов на поклонението в Белене
Снимка: БТА

В България има още много други лагери и затвори, „Белене“ обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена. Това каза днес при откриване на поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ Петър Стоянов, президентът на България от 1997 до 2002. По традиция поклонението се състоя на Втори обект на лагера на остров Персин на река Дунав край град Белене.

Той отбеляза, че човекът проявява жестокост към съществата от собствения си вид, което не е характерно за животните. Това е основният проблем на комунистическия режим – нарушаването на природната хармония и приемствеността в обществото. Методите на репресия, използвани от комунистическия режим, остават темни и загадъчни дори днес.

Президентът Стоянов подчерта, че паметта е важен дар, който позволява на човека да помни историята и да учи от нея. Вграждането на спомените за миналите ужаси, включително и за „Белене“, е от съществено значение за бъдещето на нацията.