Начало Свят Петима души загинаха при силни бури във Франция, Швейцария и Италия

Петима души загинаха при силни бури във Франция, Швейцария и Италия

29
Излязлата от коритото си река Рона в швейцарските Алпи.
Излязлата от коритото си река Рона в швейцарските Алпи. / Снимка АП/БТА

Силни бури и проливни дъждове поразиха Франция, Швейцария и Италия, като причиниха смъртта на петима души, съобщи БНТ.

В региона на Оуб в североизточна Франция трима души на 70 и 80 години загинаха, след като дърво удари колата, в която пътуваха, по време на силните ветрове, посочиха местните власти за АФП. Четвъртото лице е в тежко състояние.

Проливни дъждове и бури засегнаха Южна и Западна Швейцария вчера и през изминалата нощ, особено в италианоязычния кантон Тичино, на южните склонове на Алпите.

В югоизточната част на Швейцария двама загинаха, а трети лице е изчезнало след свлачище, предизвикано от дъждове. Според местния вестник La Regione две жени загинаха по време на почивка в алпийския регион.

Полицията съобщи, че имаше голямо свлачище в района на Фонтана в долината Маджа близо до Локарно. Там бяха намерени телата на двамата загинали, а търси се още едно лице.

Туристически лагери по река Маджа бяха евакуирани, а малка част от пътния мост Вислето бе разрушена. Три долини са отрязани от света поради блокирани пътища. Река Рона излезе от коритото си в кантона Вале, заливайки пътя и жп линията.

Службите за спешна помощ се опитват да евакуират 300 души, пристигнали за футболен турнир в Печа, докато близо 70 души бяха евакуирани от ваканционен лагер в село Моньо. Полицията информира, че лошото време затруднява спасителните операции, тъй като няколко долини са недостъпни и без електричество.

Федералната система за предупреждение съобщи, че в някои райони няма питейна вода.

В западния кантон Вале стотици хора бяха евакуирани, а пътищата бяха блокирани, след като Рона и нейните притоци се преляха на различни места.

През уикенда екстремни валежи засегнаха югоизточната част на Швейцария, причинявайки смъртта на едно лице и големи щети.

В долината на река Аоста в Северна Италия потребителите споделиха снимки на наводнения и преливни реки, надолу по планинските склонове.

Научените предупреждават, че климатичните промени, породени от човешката дейност, увеличават интензитета, честотата и продължителността на екстремните метеорологични явления като наводнения и бури.

Още международни новини – четете тук