Начало Водещи Патриарх Даниил отслужи архиерейска заупокойна литургия за шест месеца от кончината на...

Патриарх Даниил отслужи архиерейска заупокойна литургия за шест месеца от кончината на патриарх Неофит

34
Патриарх Даниил
Снимка: БТА

„Патриарх Неофит води църквата ни 11 години безбедно, мирно и даде възможност в мир, благополучие, народът Божий да върви и да отстоява царството Божие. Ще запомним дядо Неофит с пословичната му кротост, но той още от ранните си години, бидейки роден в изключително благочестиво и вярващо семейство, отрано бе възлюбил Бога и не скриваше талантите, които Господ му бе дал, а напротив след основното си образование отиде по онова време, когато не беше престижно, когато беше трудно да се учи в Духовната семинария.“ Това каза Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си, след като отслужи архиерейската заупокойна света литургия за шест месеца от кончината на патриарх Неофит.

Заупокойната литургия беше отслужена в митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ в София, тъй като на 13 септември се изпълват шест месеца от кончината на патриарх Неофит.

Патриарх Даниил припомни, че патриарх Неофит е завършил Духовната семинария, след това и Духовната академия. Имал е и специализация, и този голям дар на хубав, мелодичен глас, с който да прославя Бога, той е развил тази дарба за църковното пение и прославяше Бога от ранна възраст с чиста душа и с чисто сърце. Като преподавател по църковна музика в Духовната академия, а по-късно като неин ректор, той се труди най-напред в едно атеистично време, отбеляза Негово Светейшество.

Той каза, че патриарх Неофит, във времето на разкола, когато е бил главен секретар на Светия синод, е проявил изключително послушание, вярност към църквата и е допринесъл не малко, а доста за преодоляването на разкола. Това е станало по времето като главен секретар на Светия синод, а по-късно и като Доростоло-Червенски митрополит, а после и като само Русенски митрополит.

„Ще запомним приснопаметния първойерарх на църквата ни с това, че разработи талантите си и ги посвети в служба на Бога. На много места по света съм чувал как хората са си закупили от дисковете с църковни песнопения на патриарх Неофит и ги слушат, и помагат. И дядо Неофит винаги ще помага, да насочва молитвата ни към Бога, а тази молитва обнадеждава, подкрепя и тя идва отвътре, да прославяме Бога“, каза Негово Светейшество.

„В последните години ние го видяхме, въпреки тежестта на физическата немощ и тежката болест, от която страдаше, но но не го чухме, тези сътрудници, които най-близо до него са били, не са го чули веднъж да се оплаче, да понася всичко безропотно и с вниманието към всеки един човек, с нещичко да не бъде огорчен, който и да е човек покрай него. Вярваме, че това безропотно страдание, което дядо Неофит понесе в последните години, това спомогна да се очисти душата му“, каза патриарх Даниил. Той припомни също, че на два пъти имаше посегателства на гроба и на кръста на гроба на патриарх Неофит от „хора неуравновесени, лабилни и със зависимости“.

„Вярата, с която дядо Неофит живя, изключителната му кротост, беззлобие, пълното упование на Бога, носенето търпеливо на своя кръст, всичко това и изпълнението на Христовите заповеди, и старанието му изцяло да върши Божията воля, вярваме, че Бог е приел неговите трудове, неговата всеотдайност, неговото служение и го е вредил сред своите верни служители, да продължи да му служи и да възнася молитви – за всички нас, пред Божия престол в небесата. Вечна и блажена да бъде паметта на приснопаметния наш отец Неофит – митрополит Софийски и патриарх български. Господ да му прости всичко, с което като човек е съгрешил и да настани там душата му, където се упокоят светиите. И по неговите молитви да помага и на нас да следваме този пример, който той ни остави чрез своя земен път“, каза в словото си патриарх Даниил.

След това Негово светейшество отслужи и панихида за шест месеца от кончината на патриарх Неофит – на неговия гроб, който е до храма „Св. великомъченица Неделя“.

В храма постоянно идваха вярващи, за да отдадат своята почит и да почетат паметта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

БТА припомня, че Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, бе извършена още същия ден – 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.