Начало Водещи Парламентът призовава Скопие да възстанови диалога и да спре провокативното говорене

Парламентът призовава Скопие да възстанови диалога и да спре провокативното говорене

29
парламент, народно събрание
Снимка: БТА

Със 178 гласа „за“ Народното събрание единодушно прие декларация във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония.

В нея се призовава Скопие да възстанови прекъснатия диалог и да спре провокативното говорене, като се изразява категоричното несъгласие с отричането на общата история, което представлява нарушение на Договора за добросъседство.

„Изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на РСМ и България от страна на членовете на правителството на РСМ, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество“, прочете част от декларацията Георг Георгиев- ГЕРБ-СДС.

В 3 точки декларацията потвърждава политическото намерение и стремеж за довършването на изграждането на Паневропейски коридор VIII, пише БНТ.

Настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на Република Северна Македония позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България.

Потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности, предвид богатата обща история на двете държави.

До приемането на декларацията се стигна след извънредно заседание на външната комисия, свикано от нейния председател Бойко Борисов.

„Най-важното, което даваме с всички колеги тука е, че всички политици, българската държава, всички партии сме единни, когато касае добросъседството между двете държави. И всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност“, подчерта Бойко Борисов.

РСМ се прости с членството си в ЕС, Брюксел покани само Албания

По-рано Борисов посочи, че Албания е приела българско малцинство и върви напред.

Решението на Брюксел Скопие и Тирана да тръгнат с различна скорост към Европа предизвика реакцията на всички парламентарни партии.

„Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство – френското предложение се оказа много добро за България. Реално целият ЕС застана на страната на България и РСМ трябва да реши иска ли да приеме българите в своята Конституция или пътя ѝ към Европа се затваря“, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

„Македонската държава, особено след изборите, отказва да изпълни договорите, като с България, така и с нашите партньори в ЕС. Очевидно е, че трябваше да се вземе решение, което да покаже, че след като не искаш да спазваш договорите, очевидно и отсрещната страна също няма да спазва тези договорености, които е имала към теб“, подчерта Костадин Костадинов – лидер на „Възраждане“.

„Нормална реакция на Брюксел след изказванията, особено последните от миналата седмица на официалните лица от Македония нямаше каква друга реакция да бъде. По какъв ли не начин ни нарекоха и мисля, че това беше съвсем справедливо решение“, категоричен е Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“.

„Ясен знак, че не можеш да имаш такъв речник, такава омраза на две съседни държави и да очакваш да бъдеш страна-членка на ЕС. Нямаше какво друго да бъде решението.“

„Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала сама в преговорната рамка, така че те не могат дори да се надяват да започнат преговори, още повече с непремерените изказвания на техни ръководители“, каза Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН.

Още новини от деня – четете тук