Начало България Парламентът прие на първо четене закона за еврото

Парламентът прие на първо четене закона за еврото

44
Депутатите , народно събрание
Снимка: БТА

Със 114 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими депутати на първо четене беше подкрепен законопроектът за въвеждане на еврото в България, представен от Министерския съвет.

Законът определя принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.

В него са включени срокове, които трябва да бъдат спазени. През първия месец ще се използват както левовете, така и еврото. През първите шест месеца след въвеждането на еврото, банкнотите и монетите в лева могат да бъдат разменяни безплатно в евро в Българската народна банка, търговските банки и Българските пощи на места без кредитни институции.

Депутатите имат три дни за предложения между двата пътища на закона, съобщава БНР.

Преди това повечето в Народното събрание подкрепиха и предложение за решение, представено от ГЕРБ, с което се иска Министерството на финансите, в сътрудничество с Българската народна банка, да ускори подготовката за приемане на еврото в страната.

В одобрения проект от 118 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, един от „Възраждане“ и шест независими депутати, с водещ вносител Бойко Борисов, се посочва, че България ще приеме еврото при запазване на официалния валутен курс на лева спрямо еврото, равен на централния курс от 1,95583.

Ако страната изпълни критериите за ценова стабилност до 31 декември 2024 г., Министерският съвет трябва да поиска дата за приемане в еврозоната от 1 юли 2025 г.

Дискусиите за документа се разразиха в остра критика.

„Когато България приеме еврото, резултатите ще бъдат положителни и недостойните критици ще занемъкнат“.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов настоя, че страната трябва да присъедини към еврозоната, когато е готова, като критикира предложеното решение:

„Забележете, че вносителят е Бойко Борисов. Това ме кара да имам сериозни съмнения, че Бойко Борисов се нуждае от скок пред някое посолство, за да се утеши като лоялен слуга“.

Още новини от деня – четете тук