Начало Водещи Парламентът прие на първо четене закона за еврото

Парламентът прие на първо четене закона за еврото

59
Депутатите , народно събрание
Снимка: БТА

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.

В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.

В закона са утвърдени и важни срокове. През първия месец ще се ползват и двете валути – лева и евро. В първите шест месеца след въвеждането банкноти и монети в лева ще могат безплатно да се обменят в евро в Българската народна банка, в търговските банки и в Български пощи на местата, където няма кредитни институции.

Депутатите имат тридневен срок за внасяне на предложения между двете четения на закона, съобщава БНР.

Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с Българската народна банка, да ускори подготовката за приемане на еврото в страната.

В приетия проект от 118 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, един от „Възраждане“ и шест независими депутати, с водещ вносител Бойко Борисов, е записано, че България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583.

В случай че страната ни изпълни критерия за ценова стабилност до 31 декември 2024 г., Министерският съвет трябва да изиска дата за приемане на страната в еврозоната от 1 юли 2025 г.

Дебатите по документа прераснаха в остра размяна на реплики.

„Ще видите, че когато България приеме еврото, резултатите ще бъдат отлични и фалшивите критици ще замълчат“.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов настоя, че страната ни трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, като оспори предложеното решение:

„Забележете, че вносителят е Бойко Борисов. Това ме кара да имам обосновано съмнение, че Бойко Борисов има нужда да направи плонж пред някое посолство, за да се докаже като верен служител“.

Още новини от деня – четете тук