Начало България Парламентът прекрати депутатските правомощия на Христо Иванов

Парламентът прекрати депутатските правомощия на Христо Иванов

49
Христо Иванов
Снимка: БТА

С 225 гласа за, парламентът прие заявлението на Христо Иванов от ПП-ДБ за прекратяване на неговите депутатски правомощия след остър спор за ролята му в управлението на страната, предава БНР.

Представители на ИТН и БСП критикуваха Иванов за промените в Конституцията, характеризирайки ги като неуспешни.

„Народното събрание №50 започва с нещо полезно – премахването на Христо Иванов. Този човек порази българската Конституция поради своите комплекси и фиксации. Промените, които направи, доведоха до смешни ситуации и заплаха от конституционна криза“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

От ПП-ДБ защитиха Иванов.

„Христо Иванов е суверенен и вас не може да ви пречи. Толкова сте мъничък“, отвърна Манол Пейков на Тошко Йорданов.

„Независимо от различията, той беше диалогов народен представител, с когото всички работеха. Беше чест и удоволствие да работя с него. Смятам, че ако всеки народен представител направи подобна промяна като Христо Иванов, България ще е по-добра“, заяви Кирил Петков.

Депутатът от БСП Иван Ченчев изрази недоволството си, че Христо Иванов не присъства по време на разглеждане на случая.

„Дали не спира нещо или не улеснява нещо в държавата? Трябваше да бъде тук и да обясни на народното представителство“, каза той.

Депутатите избраха Анна Александрова за председател на Временната комисия за новия Правилник на Народното събрание. Заседанието приключи, а следващото редовно заседание ще се проведе на 26 юни (сряда).

Вижте още новини от деня тук