Начало България Парламентът гласува днес проектокабинета „Желязков“

Парламентът гласува днес проектокабинета „Желязков“

54
Парламентът не събра кворум Снимка: БТА
Снимката е илюстративна

Парламентът ще гласува предложенията от ГЕРБ-СДС за нов министър-председател и министерски съвет днес от 13:00 часа. Това е част от дневния ред на депутатите, публикуван на уеб страницата на Народното събрание.

На 1 юли Росен Желязков от ГЕРБ-СДС получи мандат за съставяне на правителство, който върна на президента Румен Радев. Същият ден президентът предложи на парламента да избере Росен Желязков за министър-председател. Кабинетът „Желязков“ ще включва един вицепремиер – Томислав Дончев и 19 министъра.

Президентът Румен Радев заяви вчера в Атина, че ще присъства на гласуването за кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. Той подчерта, че не е изненадан от предложението за кабинет на малцинството и подчерта важността на политическата смелост. Вицепрезидентът Илияна Йотова също ще присъства на заседанието.

Днес първата точка в дневния ред е изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев относно подготовката за Среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО от 9 до 11 юли във Вашингтон.

Също е предвидено освобождаването от длъжност на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов и изслушване на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов относно участието на Република България във военния конфликт в Украйна.