Начало Водещи Парис Хилтън говори пред Конгреса на САЩ за насилието над деца –...

Парис Хилтън говори пред Конгреса на САЩ за насилието над деца – ето защо

69
Парис Хилтън, Барън Хилтън
на снимката: Парис Хилтън, Барън Хилтън

Парис Хилтън свидетелства пред Камарата на представителите в сряда за значението на модернизирането на програмите за благосъстояние на децата – кауза, за която тя говори активно през последните години, след като разказа за собствената си травма и злоупотреба в институции, в които е пребивавала като тийнейджърка.

43-годишната Хилтън се появи за трети път в Конгреса на САЩ в сряда – след като беше изслушана през 2022 г. и 2023 г. пред комисията по социална политика.

Във встъпителните си думи тя разказа за престоя си в „младежки лечебни заведения“, като заяви, че на 16-годишна възраст е била „изтръгната от леглото си посред нощ“ и отведена в едно от четирите заведения, в които е прекарала известно време.

Хилтън разказа на депутатите, че в продължение на две години е била „насилствено хранена с лекарства и сексуално малтретирана от персонала“, като добави: „Бях насилствено ограничавана… събличана гола, хвърляна в карцер“.

Хилтън насърчи законодателите в сряда да утвърдят отново дял IV-B от Закона за социалното осигуряване, който осигурява финансиране на политики, свързани с благосъстоянието на децата, и да приемат Закона за спиране на насилието над деца в институции, който ще създаде междуведомствена федерална работна група за младежки резидентни програми в подкрепа на най-добрите практики.

„Тази индустрия с годишен оборот от 23 милиарда долара гледа на това население като на доларови знаци и работи без значим надзор“, казва Хилтън, като има предвид деца, чиито родители не могат да ги издържат или са починали, и деца, които вече са преживели травма.

„Кое е по-важно: да протестираме срещу печалбите на бизнеса или да защитим живота на приемните младежи?“

Дали Законът за спиране на институционалното насилие над деца ще бъде приет? Той е инициатива на от републиканеца Ро Кана и е представен през април 2023 г. Оттогава той е отнесен до Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите, а след това и до подкомисията по здравеопазване. 

Той има двупартийна подкрепа от 103 съвносители, 43 от които са републиканци, но не е придвижван от април миналата година. Ако законът бъде одобрен, ще бъде създадена работна група с членове от цялата администрация, която ще изготвя официални препоръки, оценки на риска и ще осъществява контакти с държавите относно това как най-добре да се управляват програмите за настаняване на младежи.

Kато тийнейджърка Хилтън – дъщеря на хотелиера Рик Хилтън и Кати Хилтън – е била светска дама в Ню Йорк, която често се измъквала и „изчезвала“, разказва майка ѝ пред People, което ги кара да я изпратят в Provo Canyon School в Юта – център за поведенческо здраве и училище-интернат. В документалния си филм от 2020 г. „Това е Парис“ Хилтън за първи път отправя обвинения срещу училището в Юта, като казва: 

Никога не съм обсъждала това публично с никого, така че ще бъде шок за хората, защото никой не знае“. 

Компанията Universal Health Services, която е собственик на училището, многократно е отказвала да коментира твърденията на Хилтън, тъй като по това време не е била собственик на училището, съобщава Salt Lake Tribune. Хилтън – която е казвала, че е била част от „индустрията на проблемните тийнейджъри“ – пише за престоя си там и в други детски заведения в статия с мнение от 2021 г. във в. „Вашингтон пост“, като казва, че е билa:

 заключена в изолационна стая, в която стените са били покрити със следи от драскотини и петна от кръв“. 

Хилтън пише също, че не е могла да съобщи за малтретирането, защото комуникациите ѝ са били следени. 

В становището си тя призовава Конгреса да „приеме основен федерален закон за правата на младежите, настанени в домове за деца с увреждания“ и да предостави на щатите финансиране за подобряване на надзора.

В друга статия тя описва подробно сексуалното насилие, на което е била подложена в заведенията, като казва, че често са ѝ правени вътрешни прегледи посред нощ без обяснение. 

Откакто излезе с твърденията за насилието над нея, тя продължава да бъде защитник на благосъстоянието на децата, като казва, че макар да не е преминала през приемната система, е запозната със злоупотребите, които се случват с деца, нуждаещи се от защитници.

Хилтън заяви в сряда, че част от проблема с тези заведения е, че възрастните до голяма степен не знаят какво се случва зад затворени врати. Хилтън заяви, че родителите ѝ са били „напълно измамени, излъгани и манипулирани от тази индустрия с идеална цел относно нечовешкото отношение“, на което е била подложена, и добави:

 И така, можете ли само да си представите преживяването на младежите, които са били настанени от държавата и нямат хора, които редовно да ги проверяват?“