Начало Новини Пакистански съд осъди на смърт християнка за богохулство

Пакистански съд осъди на смърт християнка за богохулство

59
Пакистански съд осъди на смърт християнка за богохулство

Пакистански съд снощи осъди на смърт християнка за споделяне на богохулно съдържание в социалните мрежи, предаде ДПА като се позова на властите и адвокати.

Съдът в столицата Исламабад призна за виновна Шугхуфта Киран за това, че преди четири години е споделила публикация, сметната за обидна за мюсюлманския пророк Мохамед, в платформата за размяна на съобщения „УотсАп“ (WhatsApp), съобщи съдия Афза Маджока.

Киран – около 30-годишна майка на четири деца, беше осъдена след продължил три години процес, каза активистът за правата на християните Фараз Первез. Тя има право да обжалва на по-висока инстанция, както и във Върховния съд, както и да подаде петиция за помилване до президента на страната, каза адвокат Ризуан Хан.

Християнката е една от малкото жени от малцинствени общности, която беше осъдена по спорния пакистански закон за богохулството, който предвижда смъртно наказание за обида на религията и пророците.

Ася Биби, първата християнка и майка, която беше осъдена по обвинения в богохулство, беше освободена от пакистански затвор през 2018 година. Тя беше оправдана от Върховния съд, след като прекара близо десетилетие с издадена смъртна присъда.

Отчаяната правна битка на Биби привлече вниманието на света върху законите за богохулство в южноазиатската страна и върху злоупотребата с тях от страна на мюсюлмани и мюсюлмански групи срещу религиозните малцинства, понякога дори за уреждане на лични вражди.  

Богохулството е чувствителна тема в Пакистан и обвинените за такова провинение могат да станат цел на екстремистки мюсюлмански групи. В някои случаи жертвите биват застрелвани, погребвани живи или пребивани със сопи до смърт.

Около 90 души, обвинени в богохулство, са убити в Пакистан от 80-те години насам от отделни лица или разгневени тълпи, дори преди съда да се произнесе за вината им.