Начало България Откриха уникални стенописи при разкопки в Мелник. Археолозите са изумени

Откриха уникални стенописи при разкопки в Мелник. Археолозите са изумени

74
Великолепното изображение на Исус със затворени очи Снимка: Фейсбук
Великолепното изображение на Исус със затворени очи
Снимка: Фейсбук

Великолепни средновековни стенописи бяха открити от археолози при разкопките на храма „Света Богородица Животворен източник“ в историческия квартал „Армения“ на град Мелник.

Имало е две църкви – под възрожденската по-новата от XIX век има по-стара, от XIII – XIV век – и по време на разкопките, извършени при нея, специалистите открили фрагменти от изключително изящни стенописи, съобщава се в Archaeologia Bulgarica в техния профил във Фейсбук.

Под земята се открива изображението на Исус Христос със затворени очи – вероятно част от сцената с разпятие според реставраторката Ренета Караманова (НАИМ-БАН).

„Вече сме тук за трети пореден сезон, изследването се извършва в рамките на проект на Националния археологически институт с музей при БАН в партньорство с Археологически музей – Сандански и РИМ – Благоевград, с финансовата подкрепа на МК. Освен стенописите открихме над 200 находки от камък, керамика и метал“, коментира водещият на разкопките гл. ас. д-р Методи Златков (НАИМ-БАН).

Сред откритите предмети са два фрагмента от надпис от XIII – XIV век и частично запазена мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX век, които скоро ще ви представим тук.

Също така са реставрирани от Ренета Караманова (НАИМ-БАН) иконографските изображения на светци, които някога са красили по-старата едноапсидна църква от XIII – XIV век с обща дължина от 17,35 м. Тази средновековна църква продължава да съществува до XVII – XVIII век, а около нея е бил установен некропол – обредният комплекс за погребване – и някои от надгробните паметници били вграждани по-късно в стените на по-новата възрожденска църква „Света Богородица Животворен източник“, чиято обща дължина е 32,60 м.

Повечето от стените на църквата са запазени на височина от около 2 м, но от юг има и 6-метрова стена. Сред най-интересните открития от там е показаната на тази страна частично запазена мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX век, на която е изобразен четирикрилен ангел (обр. 3).

Обектът се намира близо до пешеходния път към Роженския манастир, така че този важен и интересен паметник от историята на Мелник определено ще привлича все повече туристи.