Начало Новини Откриха официално третото издание на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан

Откриха официално третото издание на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан

19
Откриха официално третото издание на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан

Несъмнено с богатото си културно-историческо наследство и традициите си в областта на фестивалния туризъм, Чирпан се утвърждава като едно от местата на картата на България, които, благодарение на прекрасните си лавандулови полета, привличат ежегодно хиляди туристи. Това каза заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на официалното откриване на Третия международен фестивал на лавандулата в Чирпан, организиран под патронажа на министерствата на туризма и на културата. 

Безспорен факт е, че събитието популяризира не само водещите позиции на България като световен лидер в производството на лавандулово масло и привлича общественото внимание върху значението на културата за региона като икономическа алтернатива и основен поминък, но и спомага за развитието на фестивалната култура у нас, посочи той. „Именно заради това всички ние, общественият и неправителственият сектор трябва да работим заедно, за да може все повече хора да се докоснат до красотата, която ни предоставя българската природа. А целта е една – да се популяризират съкровищата на страната ни“, заяви зам.-министърът. Той поздрави организаторите от името на служебния министър на туризма Евтим Милошев и пожела на тях и на жителите на Чирпан да продължат да съхраняват местните традиции, фолклор и обичаи и да развиват града като привлекателна туристическа дестинация. „Уверявам ви, че в лицето на Министерството на туризма вие ще имате винаги сигурен партньор“, каза Павлин Петров.

Официални гости бяха още областният управител Ива Радева, народният представител Красимир Вълчев, представители на държавни и местни институции, кметове на общини и на населени места. Гости на фестивала са делегации от Италия, Армения и Индия. 

Третото издание на Международния фестивал на лавандулата откри кметът на общината Ивайло Крачолов. „Използваме една прекрасна земеделска култура така, че да можем да презентираме културата, бита, кулинарията на нашия край“, посочи той. Туризмът не е само ски писти, не е само море и планина – във всяко кътче на България всеки може да намери нещо, което да го зарадва и да го направи горд, че е българин, подчерта кметът. „Ние тук, в Чирпан, имаме много какво да покажем“, заяви кметът и отбеляза, че има голяма подкрепа от страна на Министерството на културата. Той напомни, че „Чирпан е Яворов, Чирпан е вино, много култура, поезия, изобразително изкуство“ и подчерта, че администрацията прави всичко възможно, за да го популяризира. 

Поздрав отправи и Ива Радева, която заяви, че това е уникален за страната празник, който, макар и млад, е много популярен както в България, така и в чужбина. Тя посочи, че Чирпан става все по-добър град за живеене и пожела успех на фестивала. 

Началото на вечерта даде пъстро шествие, в което се включиха кукерски, читалищни, фолклорни и други състави от различни градове в страната, представители на детски градини и учебни заведения. Програмата за деня завърши с авторски спектакъл на ансамбъл „Тракия“. Посетителите имаха възможност да разгледат лавандулов базар на занаятите, фермерите и изкуствата, кулинарна алея, както и фотографската изложба „Магията на чирпанската земя“ на клуба по фотография към Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“. По повод Международния ден на йогата днешната програма започна рано сутринта с йога в лавандуловото поле “Трендафилов“. 

Фестивалът на лавандулата в Чирпан продължава и през следващите два дни с разнообразна програма в Чирпан и в селата Спасово и Средно градище.