Начало Свят Отвориха двата гранични пункта между Сърбия и Косово, затворени вчера заради напрежение

Отвориха двата гранични пункта между Сърбия и Косово, затворени вчера заради напрежение

44
Сърбия Косово

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля съобщи, че вече са отворени двата гранични контролно-пропускателни пункта Мердаре и Бърняк на границата между Косово и Сърбия, съобщи сръбската редакция Ен1, предаде БТА.

Партията Косово затвори двата пункта, след като протестиращи на сръбска територия частично блокираха в петък пътищата и връщаха пътуващи с косовски документи в знак на протест срещу това, че косовските власти затвориха преди дни в Северно Косово паралелни институции, управлявани от Белград.

Свечля обяви в профила си във Фейсбук, че е взето решение за отваряне на двете контролно-пропускателни пункта след информация, че блокадите на територията на Сърбия са премахнати.

„Получихме информация, че блокадите, които бяха въведени вчера на територията на Сърбия, са премахнати и вързани с вече няма пречки за движението, следователно решихме да отворим за движение Мердаре и Бърняк“, написа Свечля във Фейсбук.

Лидерът на Сдружението на гражданите на косовско-митровачки окръг Раша Ройевич потвърди, че няма повече блокади и че сръбите са уведомили косовските власти, че до първи октомври трябва да решат проблема, иначе ще последват решителни мерки.

В Северно Косово пребивават около 50 000 сръби, които не подкрепят независимостта на Косово и считат Белград за своя столица.

През последните две години напрежението в Северно Косово е нарастнало, след като страната с по-голямо албанско население обяви независимостта си през 2008 г.

Въпреки че Косово е признато от над 100 държави, Сърбия продължава да го смята за част от своите територии. Белград обвинява централното правителство на Косово в неспазване на правата на сръбското население и отрича обвиненията, че стимулира размирици в региона, предава Ройтерс.