Начало Водещи Отбелязваме Празника на Военновъздушните сили и Деня на българската бойна авиация

Отбелязваме Празника на Военновъздушните сили и Деня на българската бойна авиация

39
Празникът на Военновъздушните сили и Денят на българската бойна авиация
Снимка: БТА

На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили. Днес се навършват 112 години от първия боен полет в историята ни.

На този ден се отбелязва годишнината от създаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път те използват самолета като бойно средство в небето над Одрин, демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки. Тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военната авиация и през 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили.

Денят на българската бойна авиация
Снимка: БТА

Българските летци са направили много неща за първи път, а пример за това е първият нощен полет в историята на Франция. През 1912 г. Симеон Петров става първият летец в света, който приземява самолет със спрял двигател. Българката Райна Касабова пък е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.

По традиция на 16 октомври отдаваме воинска почит към паметта на защитниците на родното небе, загинали за свободата на България и в мирно време.

Пред Паметника на българския летец държавният глава Румен Радев ще приеме почетния караул и ще поднесе венец в памет на загиналите за Родината летци и парашутисти, съобщи пресскретариатът на президента.

В ритуала ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командният състав и военнослужещи от Военновъздушните сили.

Още новини от деня – четете тук