Начало Свят Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

24
Президентът на Боливия Луис Арсе поздравява свои симпатизанти пред президентския дворец в столицата Ла Пас след опита за държавен преврат срещу него.
Президентът на Боливия Луис Арсе поздравява свои симпатизанти пред президентския дворец в столицата Ла Пас след опита за държавен преврат срещу него. Снимка: АП/БТА

Опитът за военен преврат в Боливия завърши с ареста на организатора – генерал Хуан Хосе Сунига, а военните части, изпратени от него срещу президентския дворец в столицата Ла Пас, се изтеглиха от централния площад „Мурильо“, съобщи БТА.

Президентът на южноамериканската държава Луис Арсе осъди „опита за преврат“ и призова за международна подкрепа, съобщи агенцията.

На първо време военните части, водени от уволнения генерал Сунига, се събраха на площад „Мурильо“, където се намира президентската резиденция.

Според очевидци, танк проби порталата на президентския дворец, а военнослужещи влязоха вътре, съобщи Ройтерс.

„Днес страната е изправена пред опит за държавен преврат. Днес, за пореден път, страната е изправена пред интереси, които стоят над демокрацията. Боливийският народ е призован да действа днес. Ние имаме нужда боливийците да се организират и мобилизират срещу държавния преврат в услуга на демокрацията“, заяви Арсе от президентския дворец, докато бе атакуван от военнослужещи.

Няколко часа по-късно, според информатор на Ройтерс, военните се оттеглиха от площад „Мурильо“, а полицията възстанови контрола. Боливийските органи арестуваха Сунига и го отведоха на неизвестно място, отбелязва Ройтерс.

Президентът Арсе назначи Хосе Уилсон Санчес за нов главнокомандващ на армията на Боливия вместо Сунига. Той призова за спокойствие и възстановяване на реда.

„Заповядвам на военнослужещите, които бяха мобилизирани на улиците, да се върнат в частите си. Молим кръвта на нашите военнослужещи да не бъде проливана“, каза Санчес.

САЩ следи внимателно ситуацията и призовава за спокойствие и отказ от насилие.

Напрежението нараства в Боливия поради предстоящите общонационални избори през догодина, като бившият леви лидер и бивш президент Ево Моралес планира да се кандидатира срещу Арсе, посочва Ройтерс.

Моралес предизвиква разделение в управляващата социалистическа партия и обществото като цяло, което създава нестабилност в страната, посочва агенцията.

Сунига наскоро заяви, че Моралес няма да се завърне на президентския пост и се обяви за противник на този ход. Преди атаката на президентския дворец, генералът се обади на медиите.

„Спрете да унищожавате страната, спрете да вкарвате народа в бедност, спрете да унижавате армията“, обяви генералът към управляващите.

Той обеща, че ще освободи всички политически затворници, включително временната президентка на Боливия Дженин Анес, осъдена за опит за държавен преврат.

Министърът на вътрешните работи на Боливия Едуардо дел Кастильо заяви, че Сунига търси публична подкрепа и че ранените по време на преврата са доказателство, че това не е игра.

Прокуратурата на Боливия започна разследване срещу Сунига и неговите съучастници.

„Ние осъждаме опита за държавен преврат в Боливия. Президентът Луис Алберто Арсе Катакора има пълната ни подкрепа“, написа президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор в социалната мрежа „Екс“, който скоро ще предаде поста си на Клаудия Шейнбаум, новоизбраната държавна глава.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди боливийските военни, които се опитаха да свалят демократично избрания президент на страната, съобщи ДПА.

„Твърдо осъждам опита да се свали демократично избраното правителство на Боливия“, написа Фон дер Лайен в „Екс“. „Европейският съюз стои зад демокрациите. Изразяваме своята силна подкрепа за конституционния ред и върховенството на закона в Боливия“, заяви на свой ред в социалната мрежа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Същата позиция заема и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Още международни новини – четете тук