Начало Избор на редактора Остри реакции след скандала, който сътвори новият македонски президент на клетвата си

Остри реакции след скандала, който сътвори новият македонски президент на клетвата си

49
Гордана Силяновска

При вчерашната си клетва в парламента в Скопие новоизбраната президентка на страната Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, сътвори скандал, който имаше широк международен отзвук.

Тя нарече страната си „Македония“, което е в противоречие с Преспанския договор, където страната приема официално името си Северна Македония по настояване на Гърция.

Думите на клетвата бяха прочетени от председателя на парламента Йован Митерски.

Според тях: „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…”, но Силяновска предпочете да нарече страната „Македония“.

Още преди изборите Силяновска се зарече да не използва „Северна“, когато споменава името на държавата в официалните си изявления.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на церемонията,

а Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор.

„Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция.

„Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция при ратификацията на договора, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона“, се отбелязва в съобщението.

Министерството на външните работи в Атина подчертава, че „Гърция в този смисъл заявява категорично, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от пълното прилагане на Преспанския договор и главно от употребата на конституционното наименование на страната“.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога пък написа във Фейсбук профила си, че „незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна“.

Според Лога това, което трябва да се случи, е „или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента) като изпълняващ функцията“ на президент.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села.

Иван Николов за ДЕБАТИ.БГ: Титовото етноинженерство превърна македонските българи в един нов елемент

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори като кандидат на Левица, написа във Фейсбук профила си, че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала „Северна“ в клетвата си, но „ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

В профила си в платформата „Екс“ Фон дер Лайен написа, че „От решаващо значение за Северна Македония, за да продължи успешния си път към присъединяване към ЕС, е страната за продължи пътя на реформите и в цялост за зачита обвързващите си споразумения, включително Преспанския договор“.

Според Преспанския договор между Скопие и Атина от 2018 г. дотогавашната Република Македония се ангажира да промени името си на „Република Северна Македония“. Това стана с промени в конституцията ѝ.

Остра реакция имаше и от българска страна. Тази сутрин държавният глава Румен Радев излезе с позиция, в която се посочва, че България не приема изявленията на новия македонски президент.

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала, се посочва в позицията.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев.

Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, добавя Румен Радев.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония обяви след заседание на 11 май окончателните официални резултати от проведените на 8 май избори за президент и нов парламент на страната.

Гордана Силяновска Давкова е избрана за президент на Република Северна Македония с мнозинство от гласувалите избиратели – 561 000 гласа срещу 251 899 на нейния опонент Стево Пендаровски, обяви председателят на ДИК Александър Дащевски.

Още новини от деня – четете тук