Начало Свят Орбан призова Зеленски за бързо прекратяване на огъня

Орбан призова Зеленски за бързо прекратяване на огъня

44
Орбан и Зеленски
Снимка: БТА

По време на посещението си в Киев, унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което може да ускори мирните преговори. Срещата между двамата е първото посещение на Орбан в Украйна след руската инвазия в страната. Орбан подчерта необходимостта от прекратяване на огъня, за да започнат мирните преговори.

Унгарският премиер изрази оценка към инициативите на Украйна за мир, но призова Зеленски да се фокусира върху прекратяването на огъня, преди да започнат преговорите. Орбан също посочи, че би желал подобряване на отношенията с Украйна и подписване на широкообхватно споразумение за сътрудничество. Зеленски нямаше коментари по тези изявления на премиера.

На срещата си, двамата лидери обсъдиха значението на справедливия мир в Украйна и в цяла Европа. Зеленски също изрази желанието си за запазване на европейската военна помощ за Украйна. Орбан също подчерта важността на европейската подкрепа за страната.

Посещението на Орбан в Киев е свързано с председателството на ЕС от страна на Унгария и предложения за подобряване на взаимоотношенията между двете държави. Киев и Будапеща имат някои разногласия, особено по отношение на правата на унгарското малцинство в Украйна.