Начало Новини Опозицията в Албания организира протест срещу правителството

Опозицията в Албания организира протест срещу правителството

29
Опозицията в Албания организира протест срещу правителството

Опозиционни сили в Албания организират днес национален протест в столицата Тирана с искания правителството да бъде заменено със служебен кабинет преди парламентарните избори догодина, предаде Асошиейтед прес.

Консервативната опозиция обвинява лявото правителство, че е манипулирало предишни избори и че е узурпирало властта, в това число и съдебната система.

Демократическата партия на бившия премиер и бивш президент Сали Бериша организира протести в парламента миналата седмица, след като един от нейните депутати бе осъден за клевета и изпратен в затвора. Според демократите присъдата на техния съпартиец е политически мотивирана.

Ервин Салиани поиска през 2018 г. оставката на тогавашния министър на вътрешните работи на фона на твърдения за незаконна дейност на брат му, които по-късно се оказаха неверни. Салиани, който започна да излежава присъда от една година затвор преди малко повече от седмица, обжалва пред Върховния съд.

Демократите искат да бъде съставено правителство от технократи и обвиняват премиера Еди Рама и управляващата Албанска социалистическа партия в манипулация на предишните избори. Те отдавна обвиняват социалистите на Рама в узурпиране на властта, в това число на съдебната система, и организират бурни протести срещу правителството от 2013 г. насам.

Демократите също така настояват за освобождаване на Сали Бериша от домашен арест, докато срещу него се води разследване за корупция.

Опозицията призова за гражданско неподчинение, като започна днешният протест със събиране пред сградата на правителството. Не се планират речи, а блокиране на основни кръстовища в столицата Тирана, информира Асошиейтед прес.

Автомобилна гума бе запалена пред президентството, което се намира недалеч от сградата на правителството.
 
Стотици полицаи с противогази са заели позиции, за да защитават основните правителствени учреждения. Полицията съобщи, че движението е блокирано по много от улиците в центъра на Тирана.

Американското посолство в Тирана предупреди американските граждани да стоят настрана от протестите.

Догодина в Албания предстоят парламентарни избори.

Европейският съюз и САЩ призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, посочвайки, че насилието няма да помогне на страната в процеса на присъединяване към ЕС.

През 2020 г. ЕС реши да започне преговори за членство с Албания, а по-късно този месец страната ще започне преговори с блока по първия клъстер, който се отнася до върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и борбата с корупцията.