Начало Водещи Опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток

Опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток

34
Израелски удари по Ливан
Снимка: БТА

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от „катастрофален“ регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран – ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, предаде БТА по информация на Франс прес.

Най-малко 15 души загинаха вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, извън крепостите на „Хизбула“, съобщи снощи ливанското министерство на здравеопазването.

„Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички“, заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г., и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на отношенията между Израел и Иран, като израелските лидери заплашиха да отвърнат на иранската ракетна атака на 1 октомври.

След като отслаби „Хамас“ в Газа, през септември Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи „Хизбула“ далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел. Фронтът, открит през октомври 2023 г. от „Хизбула“ срещу Израел в подкрепа на „Хамас“, се превърна в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на „Хизбула“ в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насралла. На 30 септември израелската армия започва сухопътна офанзива в Южен Ливан, припомня АФП.

Още международни новини – четете тук