Начало Свят Оневиниха всички подсъдими по аферата „Панамски документи“

Оневиниха всички подсъдими по аферата „Панамски документи“

24
Панамски документи

В съда в Панама бяха свалени обвиненията срещу 28 лица, които бяха обвинени в пране на пари, свързани с адвокатската кантора „Мосак Фонсека“, която беше основна точка в международния скандал „Панамски документи“, съобщи БТА по информация от Франс прес.

Сред тези, които бяха засегнати от съдебното решение, бяха основателите на кантората – Рамон Фонсека и Юрген Мосак. Фонсека обаче почина на 9 май в панамската болница на 71 години.

По време на процеса прокурорката Исис Сото поиска максимална присъда от 12 години за Фонсека и Мосак. Но съдията по делото реши, че събраните доказателства от сървърите на адвокатската кантора не са достатъчни за установяване със сигурност на тяхната автентичност и цялост и не отговарят на правилата за проследимост. Освен това другите доказателства не бяха достатъчни, за да се установи вината на обвинените.

Скандалът „Панамски документи“ избухна през 2016 година след публикуването на разследване, известно със същото име, от Международния разследващ журналистически консорциум. Разследването разкри, че държавни и правителствени лидери, политици, финансисти, спортисти и артисти са укривали от данъчните органи имоти, компании, капитали и печалби. Панамската кантора е използвана като посредник за създаването на фиктивни компании в няколко страни, където парите от неплатени данъци идвали и от незаконни дейности.

Сред хората, споменати в разследването, бяха руският президент Владимир Путин, бившите премиери на Пакистан, Великобритания и Исландия, Наваз Шариф, Дейвид Камерън и Сигмундур Давид Гунлаугсон, бившият президент на Аржентина Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси, испанският режисьор Педро Алмодовар.

Скандалът доведе до затварянето на адвокатската кантора и сериозно наруши имиджа на Панама. По време на процеса обвинението упрекна адвокатите Мосак и Фонсека, че са улеснявали използването на специални дружества, като например служители на компанията „Siemens“ са инвестирали милиони евро извън сметките на германския гигант. Тази така наречена „каса Б“ се използвала за прикриване на пари, плащани за комисионни.

Панамската кантора е била използвана и за депозиране на пари от измамна схема в Аржентина, заявиха прокурорите по делото.

Въпреки това адвокатката на няколко от обвинените, сред които и Мосак – Хуилермина Макдоналд, посочи, че има пропуски в съдебните процедури и производството. По време на съдебното заседание Мосак заяви, че срещу него и много други хора, с които е работил, е нарушена голяма несправедливост. Той посочи, че всички тези хора, включително и починалият Фонсека, са били честни, сериозни и правдиви.

Още международни новини – четете тук