Начало Новини Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с....

Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали

29
Общинският съвет в Камено отхвърли искането на концесионера на кариерата в с. Полски извор за разширяване на добива на инертни материали

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор „Минерал Процесинг“ ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя – публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са подадени сигнали до Областна управа – Бургас, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в крайморския град, Министерството на земеделието, Министерството на енергетиката, Прокуратурата и до Областната дирекция на МВР – Бургас.

„Нямаме нищо против да се инвестира в подобни дейности на територията на Община Камено, но е недопустимо да се пренебрегват сигналите от Общинския съвет и от Общинската администрация след констатирана проверка“, каза Балтаджиев. Съставен е акт за установяване на административно нарушение на фирмата инвеститор с предписание в едномесечен срок да почисти засегнатите общински имоти. „Унищожени са стотици декари пасища, които не могат да възвърнат първоначалния си вид“, допълни председателят. Той предложи всяка седмица да се извършва проверка и при всяко следващо нарушение да се налага санкция.

На сесията Общинският съвет в Камено взе и решение да отпусне еднократно финансова помощ в размер на 2000 лв. на 13-годишния Алекс Жеков, завоювал златен медал на Световното първенство по кикбокс в Будапеща, Румъния. Докладната записка беше внесена от кмета на Общината Жельо Вардунски. Първоначално предложението беше помощта да бъде 1000 лв., след което беше направено друго сумата да бъде увеличена на 2000 лв. Решението беше прието единодушно с 16 гласа „за“.

„Това решение е в знак на подкрепа и уважение към спортните успехи на нашия съгражданин, както и стимул, и за насърчаване на младите към спорта, към световни и европейски шампионски титли и медали“, каза Вардунски.

На заседанието днес бяха разгледани общо 21 докладни записки.