Начало България Общинари искат площад „Александър Невски“ да се преименува „Св. Иван Рилски“

Общинари искат площад „Александър Невски“ да се преименува „Св. Иван Рилски“

39
Александър Невски

Организацията Синя София е подали искане в Столичния общински съвет с предложение за смяна на името на площад „Св. Александър Невски“ с името „Св. Иван Рилски“.

Тази информация беше споделена във Фейсбук от Иван Сотиров. Докладът е представен от съветниците Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков.

В доклада се посочва, че площадът е едно от най-значимите обществени места в столицата на България, като обединява значими православни храмове, държавни и културни институции и паметници, което доведе до предложението да се преименува на „Св. Иван Рилски“, тъй като светецът е едно от най-почитаните български светци.

Споменава се, че тази година се навършват 555 години от транслационирането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.

В доклада се посочва, че Александър Невски няма пряко свързаност с България и София. Той беше княз на Владимирско-Суздалското княжество (1252-1263) и е бил назован така от „волята на владетеля на монголите, Бату хан, поради лоялността си като васал на Златната орда и поддържането на васални отношения към династията на монголите до смъртта си“.

Докладът също така посочва, че в градоустройствените регистри няма площад с името на Александър Невски и затова предлагат околността на храма да бъде наречена „Св. Иван Рилски“.