Начало Водещи Общинари искат площад „Александър Невски“ да се преименува „Св. Иван Рилски“

Общинари искат площад „Александър Невски“ да се преименува „Св. Иван Рилски“

34
Александър Невски

От Синя София са внесли искане в Столичния общински съвет доклад с предложение за преименуване на пл. „Св. Александър Невски“ с името „Св. Иван Рилски“.

Това съобщи във Фейсбук профила си Иван Сотиров. Докладът е внесен от съветниците Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков.

В него се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и затова предлагат да бъде преименуван на пл. „Св. Иван Рилки“, понеже той е най-почитаният български светец.

В предложението се припомня, че тази година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на рилския светец от Търново в Рилския манастир.

„Дейността на Александър Невски не е свързана с България и София“, пише още в доклада. Там се припомня, че става въпрос за княз на Владимирско-Суздалското княжество (1252-1263), който е такъв по „волята на владетеля на монголите Бату хан заради лоялността си като като васал на Златната орда и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт“.

Припомня се също, че Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу западното.

Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г.

В доклада се посочва също така, че в градоустройствените регистри няма площад на името на Александър Невски. Това е и причината да искат районът около храма да бъде наречен „Св. Иван Рилски“.