Начало България Обучения по киберсигурност и безопасно използване на интернет ще има в училища...

Обучения по киберсигурност и безопасно използване на интернет ще има в училища в цялата страна по две програми на МОН

19
Обучения по киберсигурност и безопасно използване на интернет ще има в училища в цялата страна по две програми на МОН

Обучения по киберсигурност и безопасно използване на интернет за ученици, учители и училищни ръководители се предвижда да бъдат проведени в училища в цялата страна. Те са кандидатствали за тази дейност по Националната програма „Информационно-комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

По друга Национална програма на МОН „Без агресия в сигурна образователна среда“ също е заложено развитие на умения сред децата, учениците, учителите, родителите и представители на местната общност за безопасно използване на информационни технологии, съобразено с възрастта на децата и защитата им в онлайн среда.

Информацията за двете програми беше съобщена от д-р Йоанна Алексиева, главен експерт в дирекцията „Информационни и комуникационни технологии“ в МОН при представянето на проекта „Дигитални деца“ за защита на деца в онлайн пространството.

Д-р Алексиева представи и разработените от МОН „Визия за дигитализация на предучилищното, училищното и висшето образование“, в която една от целите е гарантиране на цифрова сигурност и създаване на устойчива образователна среда и Насоки за използване на изкуствен интелект в образователната система. В тях също се поставя акцент върху рисковете и опасностите в дигиталното пространство.

Координаторът на Националния център за децата Антоанета Василева оповести актуални данни по темата, а дейности и мерки за превенция и защита на децата в дигитална среда представиха председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, директорът на дирекцията „Киберпрестъпност“ в ГДБОП към МВР старши комисар Владимир Димитров, програмният мениджър в Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве Павлина Филипова и директорът „Политики за децата“ в Националната мрежа за децата Георги Еленков.