Начало Новини ОБНОВЕНА ...

ОБНОВЕНА Франция има ново правителство след седмици на политическа несигурност

64
ОБНОВЕНА
                                                                                                Франция има ново правителство след седмици на политическа несигурност

Ръководителят на канцеларията на френския президент Еманюел Макрон обяви тази вечер състава и структурата на новия кабинет, съобщиха агенциите.

Eлисейският дворец обяви имената на повече от 30 министри и ръководители на държавни агенции. Всичките ключови позиции ще бъдат запълнени от нови лица, като единствено Себастиан Льокорню ще запази поста си на министър на отбраната. 

Жан-Ноел Баро ще бъде външен министър, а Брюно Ретайо ще бъде вътрешен. Антоан Арман е новият министър на икономиката, финансите и промишлеността в новото правителство, което е съставено основно от представители на центристки и консервативни партии, съобщи ръководителят на администрацията на Елисейския дворец Алекси Колер. 

Все още не е ясно дали това ще сложи край на политическата криза, обхванала Франция от лятото и колко дълго ще издържи новото правителство, съобщи ДПА. 

Политическата ситуация във Франция остава парадоксална. Макар и лявата коалиция „Нов народен фронт“ да спечели неочаквано предсрочните парламентарни избори преди два месеца, страната получава дясноцентристко правителство, оглавено от премиера Мишел Барние, в който левицата няма да има доминираща роля. 

Асошиейтед прес описва 73-годишния Барние като ветеран, познат в ролята на главен преговарящ на Европейския съюз по Брекзит, който и преди е бил натоварван със сложни политически задачи. Очаква се първото голямо политическо изпитание пред него в ролята му на премиер да дойде на 1 октомври, когато ще трябва да изнесе реч пред Народното събрание, посветена на общите политически насоки. 

Скоро може да се очертае вот на недоверие, предизвикан както от левицата, така и от крайнодясната партия „Национален сбор“. Преди да бъдат оповестени имената на кабинета, хиляди души протестираха по цяла Франция.