Начало Новини ОБНОВЕНА ...

ОБНОВЕНА Най-малко 356 са вече жертвите на израелските удари в Ливан; Израел обяви извънредно положение

59
ОБНОВЕНА
                                                                                                Най-малко 356 са вече жертвите на израелските удари в Ливан; Израел обяви извънредно положение

Израелското правителство обяви днес извънредно положение в цялата страна след драстичното засилване на боевете между израелската армия и ливанското движение „Хизбула“ в Южен Ливан, предаде ДПА.

Израелски медии съобщиха, че извънредното положение ще е трае поне до 30 септември. То означава, че наред с други рестрикции, властите ще могат да ограничават мащаба на събиранията. За момента обаче армията не е публикувала нови инструкции.

Израел подложи на масирани атаки днес Южен Ливан. Израелските военни съобщиха, че са нанесли удари по около 800 цели, свързани с подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Южен Ливан и в района на долината Бекаа.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че броят на загиналите при израелските въздушни удари е нараснал до 356 души, като сред тях има 24 деца и 42 жени. Ранените при атаките са 1246.

Това са най-смъртоносните израелски атаки срещу Ливан след последната голяма война между Израел и „Хизбула“ през 2006 г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че при масираните атаки срещу „Хизбула“ в Южен Ливан. израелските ВВС са „унищожили десетки хиляди ракети, които са заплашвали израелските граждани“.

„Хизбула“ и Израел си разменят огън почти всекидневно от близо година. Около 150 000 души от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си заради атаките. Миналата седмица конфликтът отново ескалира след израелско нападение срещу ръководството на „Хизбула“ близо до Бейрут и след като в Ливан бяха взривени хиляди устройства за комуникация, при което загинаха над 50 души, включително мирни граждани.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази тревога от ескалацията на насилието в Близкия изток и от стотиците убити и ранени в Ливан днешните при израелските нападения.

„Генералният секретар е силно разтревожен от ескалацията на ситуацията по протежение на Синята линия (демаркационната линия между Израел и Ливан, определена от ООН – бел. ред.) и от големия брой цивилни жертви, включително деца и жени, за които съобщават ливанските власти, както и от хилядите разселени лица, на фона на най-интензивните израелски бомбардировки от октомври миналата година насам, заяви говорител на ООН.

„Генералният секретар е много обезпокоен и от продължаващите удари на „Хизбула“ по Израел. Той е силно загрижен за безопасността на цивилното население от двете страни на Синята линия, включително на служителите на ООН, и категорично осъжда загубата на човешки живот“, подчерта говорителят.