Начало България Обзор ...

Обзор Загина един човек, а друг е с опасност за живота, след скок с парашут от балон с горещ въздух в Софийска област

44
Обзор
                                                                                                Загина един човек, а друг е с опасност за живота, след скок с парашут от балон с горещ въздух в Софийска област

Един човек загина, а друг е с опасност за живота, след скок с парашут от балон с горещ въздух в Софийска област, между ботевградските села Литаково и Новачене.

Сигналът за инцидента е постъпил около 9:12 минути. Според първоначалната информация е ставало въпрос за трима пострадали парашутисти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Впоследствие стана известно, че претърпелите произшествие са двама души, единият е загинал на място.

Другият пострадал парашутист – на 37 години, е настанен в столичната болница „Св. Анна“ с опасност за живота. Пациентът има травми на лумбални прешлени и е настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата, съобщиха от лечебното заведение.

Парашутистите са цивилни. Скочили са от балон, в който са били общо четирима души, сред които собственикът и един делтапланерист, казаха от МВР и допълниха, че времето е било мъгливо.

Окръжната прокуратура в София е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента, съобщи за БТА окръжният прокурор на София Наталия Николова. То е за престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.

Собственикът на балона, от който скочиха парашутистите край Ботевград, е задържан за срок до 24 часа, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Съпричастността му към инцидента предстои да бъде изяснена.

Главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова каза, че балонът няма никакви документи и е без регистрация, няма летателна годност и пилотът не е лицензиран.

Балонът е собственост на физическо лице, уточни Маринова. По думите ѝ са получавани сигнали за този човек, правени са и инспекции, като последната е била преди две седмици, а на 13 октомври е съставен констативен протокол за установяване на административно нарушение.

Маринова коментира, че разрешение за подобен полет не е необходимо. Тя добави, че балонът трябва да има всички необходими документи и пилотът да бъде лицензиран. 

Глобата, която се налага за използване на балон без летателна годност, е от три хиляди лева до 10 хил. лева. Същата е и санкцията за пилота, който не е лицензиран да изпълнява подобни полети. 

„В страната има регистрирани само 11 балона, от които четири са с летателна годност“, каза Маринова.

Тя допълни, че няма изрични забрани парашутисти да скачат от балон.

Често сме виждали балона, каза кметът на Литаково Пешо Петков. Той допълни, че тази сутрин е имало мъгла и не е било подходящо за такива полети. Петков каза, че балонът е на човек от Трудовец. Доста често го пуска тук, добави кметът и обясни, че не са виждали да скачат хора от него. Друг път не е имало такива инциденти, каза Петков.