Начало България Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният...

Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков

34
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков

Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операция на МВР, ДАНС и прокуратурата в Пловдив бяха открити 80 плочки с радиоактивното вещество.

Министърът уточни, че проведената акция е предотвратила  възможността част от веществото да бъде изнесено и насочено в друга посока. Илков увери, че няма опасност за живота и здравето на хората, които живеят в близост до мястото, където е съхранявано веществото. Той посочи също, че двама от задържаните остават в ареста, има повдигнати обвинения срещу тях. Те са криминално проявени с регистрирани престъпления срещу собствеността, уточни вътрешният министър.

Всичко е много специфично и не трябва да допускаме каквато и да била грешка в разследването, така че лицата да получат ефективно и високо наказание, заяви  още Атанас Илков.

Министърът на вътрешните работи коментира и подготовката за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Той съобщи, в министерството са постъпили няколко сигнала, но, по думите му, те „не са с някаква сериозна тежест“. Сигналите са за лица, които евентуално ще участват в купуване и продаване на гласове, но на този етап няма нищо конкретно като факти и информацията е много обща. Независимо от това, тя подлежи на проверка, след което ще бъде докладвана на прокуратурата, каза Илков.

„Основна задача пред нас е да гарантираме честни и прозрачни избори, така че да не опуснем изкривяване на вота на гражданите. Ще бъдем безкомпромисни в нашите действия“, подчерта вътрешният министър. Имаме организация с колегите от ДАНС и от прокуратурата, има изготвен междуведомствен документ,  така че взаимодействието и координацията да бъде на едно добро ниво, каза още Атанас Илков.

Министърът на вътрешните работи е в Панагюрище по повод Националния конкурс „Пътен полицай на годината – 2024“, който тази година се провежда за 30-и път.