Начало България НС отхвърли предложението на „Възраждане“ и ИТН за национален референдум за запазване...

НС отхвърли предложението на „Възраждане“ и ИТН за национален референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

39
народно събрание
Снимка: БТА

Предложението за национален референдум от страна на представители на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ беше отхвърлено от парламента. Въпросът беше свързан със статута на българския лев като единствена официална валута до 2043 година.

Предложението получи подкрепа от 63 депутати от различни партии, включително „Възраждане“, „Има такъв народ“, „БСП за България“ и 12 независими депутати.

Общо 107 народни представители гласуваха „против“, докато двама се въздържаха.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ПГ на ДПС и двама независими депутати гласуваха срещу предложението.

Важният момент беше приемането на промени в Закона за независимия финансов одит. След гласуване, тези промени бяха приети с прегласуване – 105 гласа „за“, 42 „против“ и 18 „въздържал се“.

Служебните министри бяха изслушани за водната криза в страната, като темите включваха околната среда, земеделието, регионалното развитие и енергетиката.

Днес депутатите ще разгледат проект за възлагане на министъра на енергетиката да повлече парогенераторите от АЕЦ „Белене“, които са предмет на преговори за продажба на Украйна.

Следва разглеждане на промени в Закона за независимия финансов одит на първата сряда от месеца.

Проектопрограмата за 4 и 5 септември включва избирането на председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и обсъждане на защитата на детето.

Още новини от деня – четете тук