Начало Водещи Нови взривове в Ливан след избухналите пейджъри. Има жертви и ранени

Нови взривове в Ливан след избухналите пейджъри. Има жертви и ранени

54
Пушек се издига над район в Южен Ливан
Снимка: АП/БТА, архив

Нови взривове разтърсиха Ливан и столицата Бейрут ден след като 12 души бяха убити, а близо 3 хиляди човека бяха ранени от избухнали пейджъри. По информация на BBC е имало взрив по време на масово погребение в ливанската столица. Най-малко трима души са загинали и десетки са били ранени при новите експлозии.

Линейки пристигат в Дахие, южно предградие на Бейрут – бастион на Хизбула. Голяма тълпа се е била събрала там за погребенията на четири жертви на вчерашните експлозии, включително на младо момче и син на депутат от Хизбула. Има опасения, че може да се случат още атаки.

Информационните агенции съобщават за стълбове дим, които са се появили на няколко места в Бейрут. На този етап не е ясно дали те са свързани с нови съобщения за експлозии. По непотвърдена информация има избухнали комуникационни устройства от типа „уоки токи“. По информация на Ройтерс ръчните радиостанции са закупени от Хизбула преди пет месеца, по същото време като пейджърите, които експлодираха вчера.

Ситуацията остава изключително напрегната.

Ливанската държавна Национална новинарска агенция съобщава, че „стари пейджъри“ са избухнали в домове в южните предградия на Бейрут и Южен Ливан.

Редица ранени хора са били прехвърлени в болници в столицата и в Баалбек. Кореспондент на NNA каза, че двама души са били ранени, след като устройство е избухнало на път в село Али ал-Нахри, в централната част на Бекаа.

Друг каза, че пейджър е избухнал в кола близо до гробище в южната част на долината, която се намира на 30 км от Бейрут. Съобщава се за най-малко трима убити в град Сохмар.