Начало България Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил

64
Първи думи произнесе пред журналисти новият български патриарх - Даниил Видински.
Първи думи произнесе пред журналисти новият български патриарх – Даниил Видински. Снимка: БТА

Митрополит Даниил от Видин е избран за новия български патриарх и Софийски митрополит от участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор.

Изборът на новия български патриарх се състоя на балотаж между митрополитите на Враца – Григорий и Видин – Даниил.

Подкрепата за митрополит Даниил беше от 69 делегата, за митрополит Григорий – от 66, имаше три невалидни бюлетини.

“Признавайки своите лимити, аз вярвам в Божията воля и Божията подкрепа. Това бяха първите думи, които новият български патриарх – Даниил Видински, сподели пред журналисти.

В момента тече церемонията по интронизация и молебен на новия български патриарх Даниил.

Със свещено шествие, новият патриарх излезе от Синодалната палата и стъпи към църковния паметник „Александър Невски“. Присъствалите миряни по пътя му възкликваха „Достоен!“ и го поздравяваха с аплодисменти.

Кой е новият патриарх?

Митрополит Даниил (роден като Атанас Трендафилов Николов) датира от 2 март 1972 година в град Смолян.

На 20 юни, членовете на светия синод на Българската православна църква-българска патриаршия избраха трима епархийски митрополити като достойни кандидати за патриаршия престол. Това са митрополит Григорий от Враца, който получи 11 гласа на първия тур, митрополит Даниил от Видин с девет гласа след 32-тия тур и митрополит Гавриил от Ловеч с девет гласа на 42-рия тур.

Митрополит Даниил от Видин завършва началното и средното си образование в родния си град.

През 1996 година той започва да учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година се променя към Богословския факултет на същия университет.

През 1997 година бива приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под ръководството на митрополит Натанаил от Неврокоп. На 7 август 1999 година бива постриган на монашески обети от него и на следващия ден бива ръкоположен като йеродякон.

През 2002 година завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 21 юли 2004 година е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от своя архиерей като йеромонах.

На 1 юни 2006 година се повишава на архимандрит.

На 20 януари 2008 година е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в катедралата „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Дължи тази функция до 15 юни 2010 година, когато е назначен за викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, която позиция изпълнява до 4 февруари 2018 година, когато бива канонично избран за митрополит на Видин.

Вижте още новости от деня тук