Начало Свят Нова руска въздушна атака срещу Киев

Нова руска въздушна атака срещу Киев

114
Дрон в небето над Киев
Дрон в небето над Киев, 17 октомври 2022 г. – снимка: AP/БТА

Украинските сили за противовъздушна отбрана успяха да отблъснат въздушна атака на Русия срещу цели в Украйна, включително столицата Киев, според Ройтерс, цитиран от изявление на украинските военновъздушни сили днес.

Украинските ВВС съобщиха, че успяха да унищожат всички 11 дрона, изпратени от Русия към украинска територия през изминалата нощ.

Дроновете бяха унищожени над различни области в Украйна – Николаевска, Черкаска, Виницка, Киевска, Днепропетровска, Харковска, Сумска и Донецка, посочи изявлението на украинските военновъздушни сили, публикувано в приложението „Телеграм“.

Свидетели на Ройтерс съобщиха за чути взривове рано тази сутрин в околностите на Киев, които се свързват с работата на системите за противовъздушна отбрана.

В момента няма данни за евентуални щети от атаката или падането на отломки.

Президентът Володимир Зеленски настоя за ускоряване на доставките на военна помощ от союзниците и постави създаването на буферна зона като цел на украинската изненадваща офанзива в руската Курска област.

„В момента нашата основна цел в отбранителните операции е да ограничим колкото е възможно повече военния потенциал на Русия и да предприемем максимални контраофанзивни действия“, заяви украинският лидер в своето обръщение.

Това включва създаване на буферна зона, предотвратяваща допълнителни руски атаки през границата, допълни Зеленски.

„Всичко, което нанася вреда на руската армия, руската държава, техният военно-промишлен комплекс и икономика, помага да се предотврати разширяването на конфликта и ни приближава до справедливия край на агресията. Един справедлив мир за Украйна“, посочи президентът.

Зеленски добави, че целите на Украйна са защита на жителите на област Сумска от непрекъснатите руски обстрели. Операцията в Курска област започна на 6 август. Седмица по-рано Украйна унищожи там ключов мост и засегна още един мост, с цел нарушаване на снабдителните линии на руската армия.

Според информация, цитирана от Униан, украинските сили напредват с превземането на допълнителни селища през нощта.

В допълнение, руското настъпление в Донбас продължава и се приближава до ключовия град Покровск.

Източници: БТА, БНР

Още международни новини – четете тук