Начало Свят Ниските във Виетнам нямат право да следват мениджмънт

Ниските във Виетнам нямат право да следват мениджмънт

89
Снимката е илюстративна Снимка: Istock
Снимката е илюстративна
Снимка: Istock


Хората, които са по-ниски, са лишени от възможността да следват мениджмънт във Висшата школа за бизнес към Националния университет в Ханой, Виетнам, според Deutsche Welle. Какво предизвика този странен избор?

През 2024 година условията за прием включваха препядствие за жените под 1,58 м и мъжете под 1,65 м, съобщи Tuoi Tre, виетнамски сайт.

След сериозните критики, Министерството на образованието поиска университетът да преразгледа изискванията си за прием. В резултат, тези изисквания останаха в сила само за специалността по мениджмънт и сигурност.

За връзката между ръста и самочувствието

HSB оправдава критериите за подбор с идеята, че училището обучава бъдещи лидери и мениджъри за обществения и частния сектор. В тази област, според университета, физическата подготовка има значение, наред с професионалната. Ръстът е от съществено значение, особено за управленските умения и увереността.

Въпреки че някои вярват, че ръстът влияе на самочувствието, множество проучвания отвсякъде по света показват, че връзката е минимална и нееднозначна. Екстремните отклонения от средния ръст могат да повлияят на самочувствието, но когато ръстът е около средните стойности, този ефект е незабележим.

Какво се смята за „нормално“

Какви са стандартите за размерите във Виетнам? Средният ръст за жените е 1,56 м, а за мъжете – 1,68 м, според изследване на Виетнамския институт по прехраната през 2019-2020 година. Когато се различавате с няколко сантиметра от тези стойности, се смятате за „нормално“ висок според статистическите стандарти.

Анализ на данни от Източна Азия показва, че приемлимото стандартно отклонение от средния ръст е 5,74 см за жените и 6,73 см за мъжете. Следователно всички, които попадат в този диапазон, се считат за средно високи.

Пресечено за Виетнам, това означава, че жените с „нормален“ ръст са между 1,50 и 1,62 м, а мъжете са между 1,61 и 1,75 м. Така решението на Националния университет в Ханой изключва значителна част от населението от възможността да учи.

По думите на психоложката Андреа Абеле-Брем, това може да се разгледа единствено като „дискриминация, която не трябва да бъде приемана“.

По-високите хора печелят повече

Различни международни научни изследвания показват, че по-големите хора заработват повече пари. Въпреки това не е доказано категорично, че ръстът е свързан с компетентността.

Много хора вярват, че по-високите хора са по-успешни в живота. Това обаче е типичен стереотип, който асоциира височината със уменията и успеха, въпреки че този погрешен мит се основава на неправилно представено вярване. Високите хора не спечелват повече поради по-голямото им компетентност, а защото мнозина грешно смятат така.

Задача на висшите учебни заведения е да просветляват и да се борят с тези стереотипи, смята Абеле-Брем. Затова критериите за прием в HSB, свързани с ръста на кандидатите, са в противоречие с истинската цел на университета – да обучава студенти, които се ръководят от разума и науката.