Начало България Нини Магхрадзе от Грузия e новата Кралица на Панаира на киселото мляко...

Нини Магхрадзе от Грузия e новата Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград

84
Нини Магхрадзе от Грузия e новата Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград

Нини Магхрадзе е новата Кралица на Панаира на киселото мляко в Разград. Първа нейна подгласничка е Пия Родригез от Уругвай. Втората подгласничка е Моника Микова от Разград. Поощрителна награда – захарно петле, подготвено специално от Исмаил Алишев – представител на търговците и част от журито, получи Мария Митуага от Румъния.

Кралицата на 22-то издание на тридневния културен празник в Разград, който започна днес, е от Грузия. Тя заедно с нейния партньор по танци – Лика Сичинава, директно представиха на публиката своя танц, без да разкажат предварително за него.

За титлата на конкурса, който традиционно съпътства Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти в Разград, се надпреварваха 11 момичета от държавите България, Турция, Грузия, Румъния, Уругвай. Конкурсът се проведе пред Общинския културен център, където освен участниците от различните фолклорни състави, се събраха много разградчани и гости на града. Претендентките за короната се представиха пред публиката в три кръга. В първия тур момичетата разказаха за себе си и дефилираха с национални костюми. След това участничките представиха по един национален танц, а последният тур беше изпълнение на български народен танц.

Победителките бяха определени от жури с председател Димитър Вътев – хореограф в Капанския ансамбъл, Исмаил Алишев – представител на търговците и Хубан Соколов – общински съветник и юрист. Короната бе поставена на главата на новата Кралица на Панаира от кмета Добрин Добрев. Победителката и подгласничките получиха също букет цветя и подаръци от кмета. След снимки с публиката Кралицата на панаира и подгласничките ѝ поведоха първото пъстро дефиле на художествените колективи, които в три поредни вечери ще изнасят концерти на откритата сцена на площад „Момина чешма“.