Начало Свят Николоски: С искането за оставката ми Бойко Борисов се намесва във вътрешните...

Николоски: С искането за оставката ми Бойко Борисов се намесва във вътрешните работи на РСМ

49
Александър Николоски Снимка: БГНЕС
Александър Николоски
Снимка: БГНЕС

Александър Николоски, заместник-премиер на Северна Македония, счита, че искането за оставка, което направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, представлява директно намесване във вътрешните работи на страната. Това идва след изявлението на Николоски, че домакините на президента на РСМ Гордана Силяновска в София са „нецивилизовани“ и „мизерни“.

В интервю за телевизия Сител Николоски обяви, че това, което каза, беше честно и най-малкото, което можеше да изрази по отношение на отсъствието на държавното знаме на Северна Македония по време на посещението на Гордана Силяновска в България.

Той поясни, че изказванията му са били усъгласувани с премиера на страната Християн Мицкоски. Отговаряйки на искането за оставка от страна на Бойко Борисов, Николоски коментира: „Действията на Борисов показват желанието им да диктуват политическите процеси в Северна Македония. Те искат да видят кой трябва да се оттегли? Олигарх номер едно в България, лидер на партия, която се разпада. Бивш премиер, обвинен в корупция. Председател на партия с ясни проруски позиции, която не признава (Северна) Македония“, каза Николоски.

Той допълни, че ако от Скопие бяха изпращали ноти за всички обидни изказвания на политиците в България относно Северна Македония, това щеше да заеме цялото им време.

По думите на Николоски, в България има група от двадесетина политици и историци, които нямат нищо конструктивно да предложат и единствената тема, с която се занимават, е (Северна) Македония, което привежда до разрушаване на приятелските отношения между народите на двете страни.

Отговаряйки на въпроса дали има кого в България правителството на Северна Македония да консултира, Николоски заяви, че очаква настъпването на нови времена и че винаги има с кого да се обсъди, посочвайки БНР.