Начало България Никой не иска Сарафов за главен прокурор

Никой не иска Сарафов за главен прокурор

29
В триъгълника на властта се провежда протест „#Кой прегрупира главните прокурори“
В триъгълника на властта се провежда протест „#Кой прегрупира главните прокурори“/Снимка: фейсбук – Ивайло Мирчев

Протестът срещу номинирането на Борислав Сарафов за главен прокурор от ВСС, с изтекъл мандат, се проведе пред сградата на Народното събрание снощи.

Недоволството, инициирано от „Правосъдие за всеки“ събра стотици граждани. Демонстрацията, протече под наслов „#Кой прегрупира главните прокурори?“ и бе придружена от гражданска подписка с искане за прекратяване на процедурата, която ще бъде внесена в Народното събрание и президента, предаде DeFakto.

Протестиращите настояха Народното събрание и държавният глава да направят всичко възможно, за да спре процедурата, която по думите на организаторите е „порочна и срамна“.

Множеството подкрепяше с одобрения изказванията, че отново преживяваме своеобразна дежа вю – отново същият ВСС, който избра Гешев иска да избере нов главен прокурор за следващите 7 години. Борислав Сарафов е единственият кандидат за длъжността. Той стана и.ф. главен прокурор след като Иван Гешев беше освободен от поста.

„Отново се събираме, за да спрем една поръчка, поръчкова процедура за избора на най-важния човек в държавата, както се оказа, главния прокурор, от който зависят всички политики, но той зависи от някого. Заради този някой, който дирижира изборите на всички главни прокурори в последните 10 години и заради тази порочна процедура на ВСС, чиито мандат е изтекъл преди повече от 2 години, същият, който избра и освободи Иван Гешев, сме тук, за да кажем, че до януари или до отказа на самия г-н Сарафов от участие в процедурата, ние ще сме тук“, заяви адвокат Велислав Величков, председател на УС на гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“.

„Има една традиция, че за поста на главен прокурор за втори пореден път има само една кандидатура и за втори път има лауреат на Висшия институт на МВР. Нямаме нищо против този институт, но нека подготвя кадри за МВР, полицията или борбата с престъпленията, не и за прокуратурата„, заяви и адв. Емил Георгиев от организаторите, цитиран от БТА.

Президентът е против…

В събота президентът Радев подчерта, че този състав на ВСС, с изтекъл мандат и няма легитимност за такъв сериозен избор.

„Всичките действия до тук на Висшия съдебен съвет не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото, дори няма да коментирам изтеклия им мандат. Това напрежение ще продължи“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос дали тази позиция означава, че може да не подпишете указа, Радев отговори буквално: “Това е към момента, което съм заявил. Има време до януари месец“.

Партиите са против…

От ПП-ДБ инициираха събиране на подписи на депутати, за да отправят питане до Конституционния съд дали съдебен съвет с изтекъл мандат може да произведе такъв избор. Досега подкрепа заявиха от ДПС-Доган и ИТН.

Съюзът на съдиите в България е против…

Съюзът на съдиите в България изрази категорично становище, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет не следва да избира следващите председатели на Върховния административен съд и главния прокурор.

„Изтеклият мандат на членовете на ВСС изисква те да се въздържат от взимане на решения, които конституционно са обвързани с установените мандати на съответните органи“, е посочено в становище на ССБ.

„Смисълът на различната продължителност на мандатите на ВСС и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, установена в Конституцията обявява и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на ВСС избира повече от един път последователни председатели на ВСС и следващ главен прокурор“, отбелязват съдиите.

Борислав Сарафов не изпълни заявките си да „изчисти прокуратурата“ от „лошите практики“ от управлението й по време на Иван Гешев, се казва още в становището. Не беше осъществено ефективно и ясно наказателно преследване за отправените заплахи по отношение на съдии в разгара на скандала след убийството на Мартин Божанов, посочват още от ССБ.

Обединението на свободните адвокати е против…

Обединението на свободните адвокати (ОСА) също излезе с категорична позиция срещу процедурата за избор на главен прокурор от ВСС с изтекъл мандат.

В позиция до Президента, Министерския съвет, председателя и съдиите от ВСС и Президента и съдиите от ВАС, депутатите от 50-то Народно събрание и Висшия адвокатски съвет, свободните адвокатите посочват, че провеждането на предшествен „избор“ на нов главен прокурор без състезателност, при една единствена издигната кандидатура, от настоящия състав на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат е опорочена и трябва да бъде преустановена до избора на нов Висш съдебен съвет.

В нея адвокатите напомнят и становището на генералния адвокат на Съда на ЕС, че е недопустимо национален орган с изтекъл мандат да продължава да контролира дейността на магистратите.

Още новини от деня – четете тук