Начало България „Никога ДПС не е използвало мутренски подходи“: Доган поиска оставката на Пеевски

„Никога ДПС не е използвало мутренски подходи“: Доган поиска оставката на Пеевски

194
Ахмед Доган
Снимка: ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изрази искане за оставката на Делян Пеевски от поста председател на партията.

Това стана ясно от изявление, което беше разпространено във Фейсбук групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.

В изявлението почетният председател на партията поиска също и отстраняването на други фигури от ръководството и за първи път говори за използване на институциите и правната система за политически натиск.

Ето целият текст на изявлението:

ИЗЯВЛЕНИЕ на д-р Ахмед Доган:
Скъпи Депесари!
Изживяваме сериозна криза в организацията на партията. Тази криза е предизвикана от:
– Систематично нарушаване на Устава на ДПС;
– От явното пренебрежение на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024г.);
– От агресивното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, както и към областните и общинските структури на партията.
Движението никога, от създаването си преди повече от 34 години, не е прибягвало до лоши практики като заплашване на нашите семейства, отнемане на бизнесите на хората чрез полицията и прокуратурата. Намерено е твърде страховито налягане върху живота, работата и имуществото на хората. И е абсурдно, че се твърди, че всичко, което се прави, е с моето одобрение!? Абсурдно!
В такива обстоятелства нямаме основание за мирно споразумение с когото и да било. Нашата народна мъдрост има речник за такива ситуации: „Късно се пие кисело мляко.“
Изборът на България е либералната демокрация с евроатлантическа ориентация. ДПС е играч със значително принос за постигането на тази стратегическа цел на държавата.
Освен това, ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всяко сериозно раздвижване в редовете на Движението има широко обществено значение и международна реакция относно политическата стабилност и сигурност в Югоизточна Европа.
Благодаря на всички за подкрепата: на ветераните и депутатите, на партийните структури, общинските кметове и младежките организации. Изразявам специална благодарност за подкрепата на лидерите на европейските либерали и на нашите съмишленици и избиратели от Република Турция. Този факт за пореден път ме уверява, че не съм прекарал почти 40 години от живота си напразно…
Ефективната противоположност на вътрешния партиен преврат, за да се злоупотребява с партийната власт в наша полза, е необходима радикална политическа реакция.
Призовавам за оставките от поетите постове на:
1. Делян Пеевски – председател на ДПС
2. Халил Летифов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ
3. Станислав Анастасов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ
4. Хамид Хамид – заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ
5. Ертен Анисова – заместник-председател на ПГ на ДПС
6. Радослав Ревански – член на ЦОБ
Нека колективните органи решат дали да останат членове на ДПС или не. Няма друг начин да се преодолее арогантното поведение в нашите структури.
Моята голяма молба към вас е да се освободите от страха. Живеем в света на свободна и демократична общественост. Защитавайте го!
Винаги ваш,
Ахмед Доган