Начало Новини Нигерия освободи блокирани средства на много авиокомпании, обяви ИАТА

Нигерия освободи блокирани средства на много авиокомпании, обяви ИАТА

29
Нигерия освободи блокирани средства на много авиокомпании, обяви ИАТА

Нигерия е освободила почти всички средства от фондовете, принадлежащи на авиокомпаниите, общо над 800 милиона долара, изрази задоволството си Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), цитирана от Франс прес. Основната браншова организация призова и другите засегнати страни да направят същото.

Зелената светлина, дадена от една страна е необходима, за да може една авиокомпания, която е продавала самолетни билети в тази страна да може да конвертира валутата от приходите от тези печалби и да ги „извади“ по този начин от страната, за да репатрира средствата.

На световно ниво блокираните фондове са надвишили 2,5 милиарда долара през миналия декември, подчерта ИАТА, която превърна темата в един от основните си приоритети. 

В края на април тази сума е била едва 1,8 милиарда долара, което е спад с 28 на сто, отбелязаха делегатите на годишната среща на върха на организацията в Дубай, започнала в неделя.

„Основната причина за това намаление е зелената светлина, дадена от Нигерия за деблокирането на значителни средства“, според ИАТА. Египет също е деблокирал „големи суми“, макар че и в „двата случая“ компаниите са „били засегнати отрицателно заради девалвацията на египетската лира и на нигерийската найра“.

Сред страните, които имат държат големи суми на чуждестранни компании са Пакистан и Бангладеш, съответно 411 и 320 милиона долара.

Другите страни или зони, задържащи блокирани фондове са Алжир (286 милиона долара), зоната на Сефа франка (валута, използвана в централноафрикански и западноафрикански страни – бел. пр.) – 151 милиона долара, Етиопия (149 милиона долара) и Либия (129 милиона долара).