Начало Свят Нетаняху се срещна с Байдън и Харис

Нетаняху се срещна с Байдън и Харис

44
Байдън и Нетаняху
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещнаха в Белия дом, за да обсъдят прекратяването на войната в ивицата Газа. По-късно Байдън имаше среща и с вицепрезидентката Камала Харис, съобщи БТА.

Това беше първият личен разговор между двамата лидери, откакто Байдън посети Израел след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, когато обяви подкрепата на САЩ към Нетаняху.

Посещението се случва в резултат на промяна в американската политика, като Байдън оттегли своята кандидатура за президент, подкрепяйки Харис за номинация на демократите за президент през 2024 година.

„Имаме какво да обсъдим“, каза Байдън на Нетаняху по време на срещата им в Овалния кабинет.

„Благодаря Ви за 50 години обществена дейност и подкрепата за Израел“, отговори Нетаняху.

Срещата на Харис с Нетаняху се проведе в президентската офис сграда „Айзенхауер“ в Белия дом и беше предмет на внимателно наблюдение от страна на Ройтерс, като се разглеждаше дали Харис би могла да промени политиката спрямо Израел, ако стане президентка.

„Имаме много неща, за които да говорим“, заяви Харис по време на срещата, предизвиквайки отговор от Нетаняху. „Наистина имаме“, каза Нетаняху.

Харис е един от първите високопоставени американски лидери, които призовават за прекратяване на конфликта, като същевременно подчертават трудното положение на палестинците и правото на самозащита на Израел, посочи официален източник от администрацията.

Посещението на Нетаняху в САЩ съвпада с неговото шесто премиерство и с отказа на Байдън от надпреварата. Остава да се види дали Байдън или Харис ще имат влияние върху Нетаняху по отношение на прекратяването на огъня.

Според Ройтерс, Харис подкрепя политиката на Байдън към Израел, но изразява по-твърд становище.

Още международни новини – четете тук